Vestjylland på menuen i Australien

Der er Vestjylland på hele fladen og fuldt udsolgt på 10 minutter når Henne Kirkeby Kros egen Paul Cunningham giver masterclass og indtager køkkenet på Restaurant Dansk i Melbourne på den 24. udgave af byens madfestival. Han deler uden nykker sin stjernestatus med hele sit bagland af hjælpere og leverandører i Vestjylland. ”Det handler ikke om mig, men om alle dem, som gør Henneby og Vestjylland til et helt særligt sted”.
Paul Cunnigham, den store mand, er en befriende ærlig udgave af sig selv når han går på scenen til sin masterclass i auditoriet på Federation Square i Melbourne, Australien. Lokalet er fyldt med lokale og internationale foodies, madanmeldere, gastro-kendisser, kokkekolleger og journalister. Der filmes fra loftet ned i gryderne til storskærmen og festivalens webcast. Der serveres smagsprøver i en lind strøm til de fine smagsløg ved de forreste borde.

Blue Mountain, Jylland
Efter eget udsagn hader han at stå på scenen. Måske derfor er Paul i dag iført noget der ligner hjemmesko og den første til at påpege det. Han tager en videoselfie fra scenen og får salen til at synge fødselsdagshilsen til sin søn hjemme i Danmark. Han krydrer generøst sin optræden med f-ord og bjørnekram til sine hjælpere. Han fortæller om kærligheden til sin hustru og børnene og om vejen tilbage fra stress og sygdom. Han taler om at finde sig selv i livet på kroen i Vestjylland, ude af rampelyset, som han nu alligevel befinder sig midt i. Menuen står såmænd på rødfisk med fiskemayo og syltet peberfrugt efterfulgt af rødgrød med fløde. Kort sagt.
De to film han viser, er enkle og smukke og lige så meget i øjenhøjde med publikum som manden selv. Der flås Pighvar og slagtes lam. Der samles muslinger i vadehavet og plukkes blåbær i Blåbjerg – Blue Mountain – som Paul forklarer aussierne nu hverken er blåt eller bjergrigt. Vi er med på fiskeauktion på Hvide Sande Havn og når der graves kartofler i køkkenhaven. Han har – mest til sin egen overraskelse – salen rigt underholdt med god humor og ærlig madkunst fra start til slut.

Stjerne uden nykker
Vestjyllands turisme må have grund til at glæde sig i disse dage. Næppe nogensinde har Vestjylland stået så skarpt og smukt i centrum af den internationale gastroscene som nu.
”Jeg kan mærke, at Michelin-stjernen har skabt meget stor interesse for Kroen og området. Der kommer nu bookinger fra folk langvejs fra, som blot vil krydse os af på listen over steder de har spist eller anmeldt. Det betyder ikke noget for mig, men jeg vil være rigtig glad, hvis det kan give forretning til badehotellet lidt nede af vejen og til alle de lokale fødevareproducenter, som er grundlaget for vores succes”.
Hvor den første Michelinstjerne fra tiden på the Paul i København til tider blev oplevet som et præstationspres, betyder den nye stjerne nu blot mere frihed og nye muligheder for Cunningham og hans team:
”Jeg har en Thailandsk kokkeelev, som vi kalder Ford, fordi hans far ejer en Mustang. Nu kan han ringe til en hvilken som helst restaurant i Asien og få et praktikophold uden problemer”
For Paul Cunningham er det personligt. Han vil give noget tilbage til sit team, til fiske-Søren og lamme-manden Torben og alle de andre som har hjulpet ham gennem årene. Som sagt så gjort.
Melbourne Food & Wine Festival sluttede søndag den 13. marts.

Tekst: Peter Rømer Hansen
Fotos: Gavi