Unge virksomheder i Varde er i økonomiske problemer

Martin Thorborg. Foto: Dinero Regnskab
6,3 procent af de 542 selskaber, som er stiftet fra 2014-2018 i Varde Kommune, er i økonomiske problemer. Det viser tal fra Iværksætterundersøgelsen 2019.

Til sammenligning var 7,5 procent af de unge selskaber – anpartsselskaber (ApS) og iværksætterselskaber (IVS) – på landsplan i økonomiske problemer. Det vil sige under konkurs, under tvangsopløsning eller under rekonstruktion.

– Der er ingen garanti for succes, når man starter egen virksomhed, og det er uundgåeligt, at nogle virksomheder kommer i økonomiske problemer, siger Martin Thorborg, der er direktør i regnskabsprogrammet Dinero, som udgiver Iværksætterundersøgelsen 2019.

– Som iværksætter er man selvfølgelig selv ansvarlig for sin virksomheds økonomi, men der er også en masse eksterne faktorer, som man ikke selv har kontrol over. Fx kan man være så uheldig at løbe ind i en dårlig betaler. Det har jeg selv oplevet. Vedkommende havde ikke en krone på lommen, men hyrede mig alligevel til et foredrag, og pengene kunne jeg se langt efter. Jeg følte mig røvrendt, og det er en forfærdelig følelse, fortæller Martin Thorborg.

Vil hjælpe iværksættere

Den oplevelse vil Martin Thorborg gerne spare andre iværksættere for. Derfor har Dinero lanceret vismarating.dk, hvor man finder gratis analyser af danske virksomheders økonomi.

– Med Visma Rating giver vi landets nystartede virksomheder adgang til viden, som normalt ville være forbeholdt landets allerstørste virksomheder. Formålet er at give iværksætterne de bedste muligheder for at klare sig godt, siger Martin Thorborg.

– Som nystartet er det et must at få sine penge hurtigt i kassen, og det gør man blandt andet ved at undgå dårligere betalere. Forhåbentlig kan vi med Visma Rating sikre, at flest mulige lokale erhvervsdrivende navigerer uden om kunder uden en krone på lommen, slutter Martin Thorborg.

Størst økonomiske problemer i hovedstadsområdet

Kommunerne med den højeste procentdel unge virksomheder i økonomiske problemer findes i hovedstadsområdet. I Albertslund er 15,6 procent af disse virksomheder i økonomiske problemer. Det er den højeste andel på landsplan. Vestegnskommunen efterfølges af Ishøj, Vallensbæk, Brøndby og Hvidovre Kommuner.

Ærø Kommune har med 1,6 procent den laveste andel unge virksomheder i økonomiske problemer. Øboerne efterfølges af Thisted, Billund, Skanderborg og Fanø på de efterfølgende pladser.

Se tallene for alle 98 kommuner her

De fem kommuner med lavest andel virksomheder i økonomiske problemer:
Kommune: Andel virksomheder i økonomiske problemer

1

Ærø

1,6%

2

Thisted

2,4%

3

Billund

2,5%

4

Skanderborg

2,8%

5

Fanø

2,9%

De fem kommuner med højest andel virksomheder i økonomiske problemer:

Kommune: Andel virksomheder i økonomiske problemer
94 Hvidovre

13,7%

95 Brøndby

14,2%

96 Vallensbæk

14,7%

97 Ishøj

15,2%

98 Albertslund

15,6%

Se tallene for alle 98 kommuner her.

Datagrundlag:

En virksomhed defineres i denne undersøgelse som værende i økonomiske problemer, når den er under konkurs, under tvangsopløsning eller under rekonstruktion. Tallet er et øjebliksbillede pr. 8. januar 2019 for selskaber stiftet mellem 1. januar 2014 og 31. december 2018, og som pr. 8. januar 2019 ikke er lukkede.

I denne opgørelse af virksomheder i økonomiske vanskeligheder indgår anpartsselskaber (ApS) og iværksætterselskaber (IVS). Enkeltmandsvirksomheder, personligt ejet mindre virksomheder (PMV) og interessentskaber (I/S) er ikke medtaget, da deres økonomiske situation ikke offentliggøres.
Yderligere information om datagrundlaget findes her

DEL