Tre generationer var med på én gang

Jytte og Flemming Andersen. Foto: 7-kanten
I de første år var det bogstavelig talt op ad bakke, når 7-kantens nuværende næstformand, Flemming Andersen (72) gav en hånd med ved Varde Sommerspil.

– Det første år gravede vi en rende til en vandledning nede fra sceneområdet op ad bakken til det sted, hvor kaffehuset skulle stå, fortæller Flemming med et smil. Det er unægtelig blevet noget nemmere, siden vi har fået faste installationer.

Tilbage i 80’erne blev der solgt hjemmebagte kager i kaffehuset. Lokale folk leverede kager i bradepander og fik et fyrsteligt honorar på 20 kroner pr. bagværk. Jo, det var tider.

Flemmings kone, Jytte Ulbæk Andersen (71), overtog kaffehuset sammen med Agnethe Bjerre i 1987. Herefter overtog Flemming kaffehuset i en del år, og det var bl.a. i de år der blev startet op med salg af varme pølser fra kaffehuset.

Men det var i virkeligheden Jytte, der først kom med i 7-kanten.

På scenen i 14 sommerspil

– Ja, det var helt tilbage i 1986, hvor jeg spillede nissemor i Nøddebo Præstegård, fortæller hun. Inden da havde hun spillet teater i revyen Sand i Øjet i Oksbøl og i Løverevyen, som Varde Idrætsforening stod for. Flemming var også med i arbejdet omkring Løverevyerne, og det var helt naturligt, at han fulgte med ind i 7-kanten. Det skete i 1987.

I årenes løb har Jytte stået på scenen i 14 sommerspil, ligesom hun har lagt kræfter i Sommerspiludvalget. På et tidspunkt kunne familien prale med, at hele tre generationer var engageret i sommerspillet på én gang.

Flemmings mor, Mary Andersen, syede nemlig kostumer, og sønnen, Jesper Ulbæk Andersen, spillede en af de efterhånden mange roller, han har haft i sommerspillet. I år er han Buffalo Bill i Annie Get Your Gun.

Om vinteren

– 7-kantens forestillinger om vinteren vægter jeg også højt, og jeg har både haft spændende roller og været sufflør på mange stykker, fortæller Jytte Ulbæk Andersen, som understreger, at sommerspil og teater om vinteren er to forskellige sider af samme sag. Vinterforestillingerne er noget mere intense, hvor Sommerspillet er mere folkeligt.

Jytte Ulbæk Andersen har en fortid som biblioteksassistent med skolebibliotekerne som arbejdsfelt, mens hendes mand var idrætsinspektør og leder af Idræts- og Fritidssamvirket i Varde.

– Da jeg holdt ved IFV, manglede jeg noget, for jeg ville jo stadigvæk gerne være med til at planlægge og arrangere, siger Flemming Andersen.

I en årrække har Flemming siddet på 7-kantens kontor i Janderup, hvor han blandt andet har stået for at holde databasen med oplysninger om medlemmerne a’jour. Efter 6 års indsats i bestyrelsen, ønskede han at holde en pause af hensyn til helbredet. Nu er han tilbage igen og endda på posten som næstformand.

Musik og teaterhus

Den helt store opgave for bestyrelsen lige nu er arbejdet med at etablere et musik- og teaterhus i samarbejde med Smedeværkstedet, Musik- og billeskolen og Varde Kommune. Kommunen har sagt god for en økonomisk ramme på 15 millioner kroner. De sidste millioner skal findes via fonde.

– Det skal simpelthen lykkes, siger Flemming med overbevisning i stemmen. 7-kanten kan nemlig ikke blive i Janderup. Lejemålet ophører i 2020, og der er heller ikke plads til os. Vi har brug for en teatersal til et noget større publikum, og vores landskendte kostumeafdelings lokaliteter er meget små og trænger til et gevaldigt løft.

– Et musik- og teaterhus i Varde, med fælles booking for de forskellige aktiviteter på stedet, vil give os langt flere muligheder og en markant bedre synlighed. Realistisk set når vi ikke at blive klar til at flytte ind i 2020, men jeg håber, at vi kan slå dørene op til det nye hus i 2021, siger 7-kantens næstformand.

Året sommerspil er Annie Get Your Gun, og det har premiere d. 27. Juni og spiller til og med d. 13. juli. Billetter og oversigt over forestillinger: https://7-kanten.dk/program/

DEL