Torben har været i vildmarken i 25 år

25 år. Så mange år er der gået, siden Torben Berthelsen første gang drog afsted på vildmarkstur med en flok unge mennesker – uden dengang at vide, han dermed startede en tradition, der den dag i dag – 25 år senere – holder ved og stadig fanger de unges interesse.

Torben Berthelsen er ansat ved Ungdomsskolen Varde som opsøgende SSP-konsulent, og man er ikke i tvivl om, at han i den grad er brænder for det, han har med at gøre.

Torben Berthelsen var tilbage i 1992 blevet ansat som leder af Ungdomsskolens Klub med adresse på Lykkesgårdskolen, og det var her, ideen opstod.

– Vi var kendt for vores høje aktivitetsniveau i klubben, og vi var ikke så bange for at prøve nyt, fortæller Torben, der selv satte sig ned og udarbejdede konceptet med vildmarksturene, fordi – som han siger – der måtte jo gerne ske noget!

(arkivfoto fra vildmarkstur)

– Det her med at skabe grænseoverskridende aktiviteter, hvor de unge kunne prøve sig selv af såvel fysisk som psykisk, det tiltrak – og så tænkte jeg, at vi lige så godt kunne gøre det ordentligt. Sammen med Brian Nielsen, der i dag er chefsergent på Varde Kaserne, drog vi med en flok unge mennesker til Karlsgårde Sø, og så var kodeordet ”overlevelse”…

Mobiltelefon er ok

Konceptet blev løbende udviklet, og nye udfordringer tænkt ind – kanotur, rappelling, nattevandring med kompas osv.

– Man kan egentlig sige, vi tyvstartede kommunens brand med ”VI I NATUREN”, smiler Torben, der også lod sig inspirere af Robinson Ekspeditionen kendt fra TV3, og igen søsatte en tradition, der stadig er fast i programmet for Ungdomsskolen – nemlig Robinson Ø-turen.

(arkivfoto fra vildmarkstur)

– Der var – og er – så mange lag i det her. Vi taler teambuilding, samarbejde, nye venskaber og sammenhold. Og uanset hvilken tidsalder vi er i, så går den slags altså ikke af mode, understreger Torben, og griber debatten om de sociale medier.

– Der er så megen fokus på, at de unge er for meget på de sociale medier – hvorfor er de det? Jo, det er de, når de ikke gider, være der, hvor de befinder sig fysisk – så forsvinder de ind i deres mobiltelefon. Sådan er det bare blevet. Men man kan altså sagtens bruge de telefoner konstruktivt. Jeg står ikke på de her ture og forbyder de unge mennesker at have deres telefon med. Modsat inddrager vi telefonen som redskab. Det kan være, de er på en rute, hvor de er faret vild, og så sender de et foto af, hvor de er, og så kan jeg via sms eller Messenger guide dem videre, eller de kan bruge kompasset på telefonen, forklarer Torben, der som oftest oplever, at de unge mennesker afleverer deres telefon i bilen, fordi de har for travlt med aktiviteterne til at sidde på de sociale medier.

(arkivfoto fra vildmarkstur)

Plads til alle

Når vi tager afsted på de her ture, så er det os meget magtpåliggende, at der skal være plads til alle. Fordi der er nogen, der ikke tør rappelle. Og der er nogen, der ikke har lyst til at sejle. Eller klatre. Og det er helt i orden. Der er brug for alle på en ekspedition som den her vildmarkstur. Vi oplever ofte, at dem, der er utrygge ved højder osv. rent faktisk overvinder deres frygt og kaster sig ud i udfordringerne, men vi presser dem ikke. Der er brug for hjælperollen, og det er netop ham eller hende, der ikke vil klatre op i toppen, der har en vigtig funktion på jorden. Alle er vigtige – alle har værdi. Og netop derfor oplever vi også, at det er alle typer unge mennesker, der melder sig til de her vildmarksture. Og det er simpelthen så glædeligt, lyder det fra Torben, der samarbejder tæt med de to andre opsøgende SSP-medarbejdere, Sigrid Wille og Finn Wøbbe Kristensen fra Ungdomsskolen i Varde samt klubmedarbejder i Ungdomsskolens Klub på Pramstedvej i Varde, Jasmin Salkic.

(arkivfoto fra vildmarkstur)

Med en ansættelse ved Ungdomsskolen Varde som opsøgende SSP-medarbejder har Torben en stor berøringsflade. De unge kender ham fra hans naturlige gang på folkeskolerne i Varde. Og en sen fredag aften i gaden kan de unge såmænd også af og til få en sludder med den engagerede SSP-medarbejder.

– De kender mig, og jeg kender dem. Der er en tillid, som både de unge og jeg sætter meget højt – den må man ikke gå på kompromis med, understreger Torben, og forklarer: Jeg er jo ikke politi, jeg er der for de unge – og det ved de også godt. Jeg kan sagtens finde på at tage fat i nakken på dem og kærligt men bestemt fortælle, hvis jeg iagttager noget, der ikke er heldigt – men det er lige så vigtigt for mig, at de forstår, at jeg er der for deres skyld.

(arkivfoto fra vildmarkstur)

Lige nu er Torben Berthelsen i gang med planlægningen af den næste Robinson Ø-tur.

– Der skal det bedste med fra den sidste tur, og så må der gerne tænkes nyt. På en af de foregåede ture var de unge mennesker ved at dø af grin. De blev bedt om at sejle alle 20 mand og deres 20 rygsække over Karlsgårde Sø – i én kano… men ja, det er så det, jeg kalder teambuilding. Og det lykkedes naturligvis for dem, slutter Torben.

Du kan stadig nå at tilmelde dig næste tur, læs mere her: https://ungvarde.dk/index.php?open=716

 

 

 

 

DEL