Tilbagetrækning med værdighed

Læserbrev, indsendt af Flemming Knudsen, Kredsformand socialdemokratiet Varde, Baunhøjvej 16, 6840 Oksbøl.

Er man startet i lære som tømrer, smed, murer eller slagter efter folkeskolen har man nok været omkring 17 år.

Når engang arbejdslivet slutter, og der venter en pension, kan de fleste af os trække os som 72 årig, det giver i alt er 55 år på arbejdsmarkedet.

Jeg er selv udlært slagter og har været på slagteriet i 21 år. Jeg kan i en alder af 39 godt begynde at mærke det hårde arbejdsliv på min krop.

33 år er, hvad jeg har tilbage, før jeg kan trække mig tilbage. 33 år – det lyder som en evighed for mig, derfor synes jeg det lyder i mine ører som et godt forslag differentieret tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Kan smeden, tømreren, mureren eller slagteren se sig selv arbejde i 55 år, jeg vil tillade mig at være synsk og sige nej.

Derfor giver det god mening med en differentieret tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

I Tyskland kan man efter 45 år trække sig tilbage – kunne sådan en model overføres til Danmark, ville alle bidrage til samfundet, faglært som højt uddannet i lige mange år, i teorien vil det sige når den højtuddannede efter 10 år på skolebænken i en alder af 30 skal igang på arbejdsmarkedet, så kan vedkommende trække sig som 75 årig, og den faglærte kan trække sig som 63. Det er i min optik både fair og ligelig uanset uddannelse.

Differentieret tilbagetrækning med værdighed.