Suppe og sur-sød sovs på julemenuen

Der er ikke sparet på traditionerne hjemme hos Jimmy og Lasse Uno Hollen, der begge elsker jul og alt det, der hører med – men mest af alt HYGGEN!

– Der er nogle ting, der bare skal være sådan – som ikke skal ændres på. Blandt andet pynter vi hvert år til jul d. 1. december, hvor Jimmy laver risengrød, og der kommer sagtens til at gå lidt “Gertrud Sand” i den herhjemme, smiler Lasse, der er indehaver af garn- og Brugskunst butikken La Uno Design i Torvegade i Varde.

– D.18. december pynter vi juletræ – og den dato skal der helst heller ikke ændres ved. Jeg kan godt lide det her med at pynte op – og konstatere at der ved mange af tingene hænger en lille historie ved, som eksempelvis den lille hvide miniaturenisse, jeg fik af min nu afdøde onkel i 1992 – den skal stå et særligt sted, ligesom de første 5 sorte julekugler jeg købte sammen med Jimmy, – de skal også have en særlig plads.

Lasse og Jimmys juletræ anno 2017

Lyskæden kiksede
Lasse husker især det første år, parret skulle pynte juletræ sammen, og hvor de fiskede en gammel lyskæde frem, hvor kun hvert andet lys virkede, og da han efterfølgende lagde billedet af træet på Facebook, sagde kommentarerne alt.

– Vi måtte ud og købe mere pynt OG en ny lyskæde, og vi er jo typerne, der går ‘all in’, så jeg tør vædde med, at vi har en af de smukkeste juletræslyskæder i miles omkreds, griner Lasse.

Suppe – fra bunden
Menuen er der ingen tvivl om.
– I min familie har vi altid fået suppe, lavet fra bunden, kogt på høns og oksekød med hjemmelavede kødboller – og så med tilbehør i form af ris og rosiner. Jeg kan ikke beskrive, hvor lækkert det er. Det er en tradition fra begge mine forældres hjem, som jeg naturligt har taget til mig, og jeg kunne ikke forestille mig at spise andet juleaften, fortæller Lasse, og tilføjer, at hovedretten består af kødet, suppen er kogt på, med sød-sur-sovs og rødbeder, mens desserten er klassisk ris a la mande.

Jul ved havet
– Der var et år, vi fejrede julen i sommerhus i Blåvand med familien, og det var også ganske hyggeligt – der var noget enestående over at gå en tur ned til havet – stranden – juleaften. Men almindeligvis kører vi på skift hos Jimmys og min familie og med de traditioner, der følger med her, fortæller Lasse. Selv vægter han hyggen allermest – og gør et stort nummer ud af at gøre så lidt som muligt i juledagene.
– Det er her, man for alvor gerne skal kunne mærke, man har fri. Og jeg nyder at se julefilm på TV, drikke gløgg og trisse rundt i nattøj…

Julefødselsdag
D. 30. december er der tradition for at mødes i Lasses familie. Her fejrer man dem, der har fødselsdag i tiden før og efter jul, heriblandt Lasse, der fylder år d. 3. januar.
– Så får vi sagt godt nytår og nyder en dejlig middag, – min mor plejer at lave en formidabel flæskesteg, og alle får julesludret med hinanden, inden det nye år kommer. Nytåret fejrer vi hos min søster, og sådan har det været i mange år med ganske få undtagelser. Her har menuen gennem årene stået på raclette med alt for meget mad, god kød på grillen eller mad bestilt udefra. Og så en enkelt raket eller to. Jeg er ikke så begejstret for fyrværkeri, men skyder som regel lidt af – sådan nærmest lidt symbolsk. Og ja – så er det naturligvis mig, der bager kransekagen.. lyder det fra Lasse, der sammen med Jimmy gerne vil ønske alle en dejlig jul og et godt nytår.