Stærk og ærlig film: Hjemmefronten II – den tunge bagage

Mandag aften var der premiere på dokumentaren ”Hjemmefronten II – den tunge bagage” i Varde Bio.

Filmen sætter fokus på, hvordan det er at få sin soldat hjem fra udsendelse, når han eller hun ikke længere er den samme. En film, der især fortæller om PTSD – både fra dem, der er ramt, og fra de pårørende. I filmen møder vi en mor til udsendt, der fortæller om de tanker, man som forældre kan have, når man oplever sin søn ramt af sygdommen. Man møder også ægtefæller og børn, der beretter om deres liv og tilværelse med en PTSD-ramt.

TrygFonden støtter dokumentarfilm om psykisk skadede veteraner og deres pårørende med 836.000 kr. ”Hjemmefronten 2” er anden film i en føljeton.

De fleste er klar over, at det kan ende med at gøre ondt på både krop og sjæl, når man som soldat er udsendt på en international mission for Danmark. Men de færreste tænker over, at soldaten vender hjem som veteran og samtidig skal udfylde rollen som far eller mor, kæreste eller ægtefælle, datter eller søn, bror eller søster – og som ven.

Men hvordan udfylder man de roller, hvis man er kommet hjem med psykiske skader? Hvilke udfordringer skaber det for soldatens familie? Og hvilke erfaringer har andre soldaterfamilier gjort sig?

De spørgsmål besvarer dokumentarfilmen ”Hjemmefronten 2”.

Filmen, der er nummer to i en føljeton, er målrettet familier, hvor udsendelsen efterfølgende fik konsekvenser. I filmen fortæller pårørende og veteraner om typiske symptomer og situationer i forbindelse med PTSD og andre psykiske skader – om op- og nedture, konflikter, frustrationer, nederlag, pressede børn og vaklende ægteskaber. Men også om de små sejre, fremskridtene og den gode hverdag på trods.

Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune:

”Når en soldat vender hjem fra internationale missioner med psykiske skader, er det en kæmpe udfordring for både soldaten og soldatens familie. Det er udfordringer, der kan være svære at tale om. Derfor er det vigtigt, at vi som samfund sætter fokus på emnet, og derfor er ”Hjemmefronten 2” så vigtig.”

”I Varde Kommune har vi tre garnisoner, og en stor del af borgerne er veteraner eller pårørende til en soldat, der har været udsendt. Derfor gør vi i kommunen meget ud af at støtte soldaterne og deres familier. Blandt andet har vi en døgnåben hotline for veteraner og pårørende, og vi tilbyder familiebehandling til børn, der er i sorg og krise. Det skylder vi dem som samfund.”

OM VARDE GARNISONSKOMMUNE

  • 720 borgere i Varde Kommune er veteraner. Det svarer til 1,4 % af befolkningen.
  • Varde Kommune har fire militære myndigheder fordelt på tre garnisoner: Danske Artilleriregiment på Oksbøl Kaserne, Hjemmeværnsskolen i Nymindegablejren samt Efterretningsregimentet og Hærens Sergentskole på Varde Kaserne.

OM FILMEN

  • Filmen produceres af Krithfilm for Varde Kommune. TrygFonden støtter med 836.000 kr., mens Varde Kommunes udgifter til projektet vurderes til ca. 140.000 kr.
  • ”Hjemmefronten 1” havde fokus på de pårørende i forbindelse med udsendelsen. Her fortalte forældre, ægtefæller, børn, kærester og søskende om det at have en nær pårørende udsendt. ”Hjemmefronten 1” kan ses på: hjemmefrontenfilm.weebly.com

Hjemmefronten 2 – den tunge bagage

Første smugkig på "Hjemmefronten 2 – den tunge bagage". Traileren her viser klip fra første del af filmen, hvor veteraner og pårørende deler frustrationer og udfordringer i forbindelse med PTSD og andre psykiske skader. Senere i filmen deler de også deres erfaringer med hjælp og støtte – og af kærlighed, respekt og det gode liv på trods. Filmen henvender sig til familier, som har PTSD eller andre psykiske skader inde på livet, men også til eksempelvis venner og kollegaer.Der er biografpremiere 21. oktober kl. 18, hvor vi inviterer veteraner og pårørende i Varde Kommune til at se med. Information om tilmelding m.m. kommer her på siden efter sommerferien. Filmen produceres af Krithfilm for Varde Kommune i samarbejde med Familienetværket. Produktionen er støttet af Trygfonden.

Slået op af Veteraner og pårørende i Varde Kommune i Fredag den 28. juni 2019