Sommerhusudlejer indsamler over 6,5 ton affald

Søndag den 7. maj samledes mere end 2000 frivillige for at bakke op om arbejdet for rene kyster og have, da feriehusudlejeren NOVASOL afholdt sit årlige NOVASOL Coastal Care-event – en række affaldsindsamlinger afholdt på kyster over hele Europa.

Sammen samlede de mere end 6,5 ton – mere præcist omkring 6700 kilo – affald. Udover de fastlagte events havde deltagerne mulighed for at afholde deres egen oprydning i deres eget lokalområde.

En hyggelig arbejdsdag I Danmark blev der afholdt 13 affaldsindsamlinger. En af disse fandt sted ved Sandkassens Grill og Vaffelbod i Blåvand.

–  Vi valgte at afholde en affaldsindsamling i Blåvand, da vi mente, at det var en utrolig vigtig sag, fortæller Malene Haahr, som er kontorassistent hos NOVASOL i Blåvand.

–  Fredag den 5. maj havde vi 96 lokale børn herude, for at hjælpe os. Det var fra børnehaverne Skovmusen i Oksbøl, Oksbøl Børnehave samt 4.A fra Blåvandshuk Skole. De fik samlet 115 kg affald, hvilket vi synes var meget flot. De fik alle en lille goodiebag med herfra, som tak for hjælpen.

–  Vi er meget glade og taknemmelige for den opbakning vi har fået fra de lokale handlende, der støttede op om vores event, både med hjælp til at få børnene ud til Blåvand i busser, samt donering af spændende ting til deres goodiebags, fortæller hun.

I søndags kom der knap 60 deltagere til Blåvand og de fik samlet tæt ved 300 kg affald. Der var kaffe til de voksne, is til børnene, samt kage til alle. Alt dette var muligt, takket være hjælp fra de lokale.

Men på trods af sagens alvor, var det ifølge Malelen Haahr alligevel en god dag:

–  Der var en særlig stemning, og vi hyggede os, samtidig med at vi gjorde en forskel og satte fokus på den vigtige sag. Alt i alt var det en både sjov, lærerig og meget vigtig dag.

Mærkelige fund
Størstedelen af det indsamlede skrald var plastikaffald og massevis af cigaretskodder.

–  Derudover fandt vi en masse mærkelige ting, blandt andet en del fodtøj og tøj, fortæller Malene Haahr.
Et skræmmende godt resultat
Alt i alt blev cirka 1,8 ton affald samlet langs danske kyster ved Blokhus, Vorupør, Ebeltoft, Juelsminde, Hemmet, Blåvand, Binderup, Ristinge Strand på Langeland, Gudmindrup Strand ved Højby, Hornbæk, Marielyst Strand samt på Rømø og Bornholm.
– Vi er selvfølgelig utrolig glade for, at vi sammen har kunnet fjerne så meget skrald fra naturen, men på samme tid er det også et både tankevækkende og skræmmende resultat, siger Malene Haahr.
Resultatet vidner om et uomstrideligt og verdensomspændende problem. Hvert år ender mere end otte millioner ton affald i havet, og det skader både havmiljø, – dyr og mennesker.

–  Der er ingen tvivl om, at det er en vigtig sag, som vedrører os alle. Med NOVASOL Coastal Care forsøger vi at gøre vores lille indsats, slutter Malene Haahr.

DEL