Smagstest af grillpølser

Vi elsker at grille, især pølser. Der er mange varianter på markedet, men hvad er egentligt forskellen? De røgede, salte og krydrede pølser fås fra billige storkøbsposer til dyrere, økologiske pølser. Men kan det svare sig at betale lidt ekstra?

Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril fra Madensverden.dk/ har testet 10 forskellige slags grillpølser, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har valgt at teste almindelige grillpølser og har altså fravalgt frankfurtere, pølser med ost, bacon osv. for bedre at kunne sammenligne.

Kun en enkelt af testens 10 varianter er lavet på rene råvarer uden en lang række tilsætningsstoffer, og det kan smages. Det er nemlig testens vinder: Økologiske pølser af Poppelgris fra Holmegaards Deli. Det er den eneste økologiske pølse i denne test og også testens dyreste til ca. 17 kroner per 100 gram.

Billigste er dårligst

Til sammenligning koster testens billigste pølse, Rema 1000 grillpølser, ca. 4 kroner per 100 gram. Men i den billigste pølse får du til gengæld også en god portion tilsætningsstoffer med i prisen, og smagsmæssigt ligger den helt i bunden.

Alle pølser er grillet og derefter smagt ved blindsmagning. De er vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag. Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er pølserne blevet inddelt i følgende kategorier:

* * * * *   Bedst
* * * *     Over middel
* * *        Middel
* *          Under middel
*            Dårligst

Bedst og værst

Økologiske pølser af Poppelgris

* * * * *

Testvinderen med Poppelgris har en rigtig god og kraftig pølsesmag med en afbalanceret krydret smag af urter og en smule bid i eftersmagen. Den har en god og saftig konsistens og et fint knæk.

Pris pr. 100 gram: Ca. 17 kroner (40 kroner for 240 gram i Irma).
Kødindhold: 85 %.
Tilsætningsstoffer: Ingen.

Gøl grillpølser

* * * *

En god kraftig smag af pølse med en middel røgsmag. Den er temmelig salt, men det er fint afstemt med den kraftige smag. Den har et saftigt fyld og et middelsprødt skind.

Pris pr. 100 gram: Ca. 9 kroner (55 kroner for 630 gram i Irma).
Kødindhold: 76 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelstivelse, sojaprotein, stabilisator (E451), druesukker, hydrolyseret majsprotein, konserveringsmiddel (E250), antioxidant (E301).

Aalbæk grillpølser

* * *

Aalbæk grillpølser smager mildt krydret med en afbalanceret saltsmag. Den er lidt tør. Skindet har ikke så meget knæk og er en smule sejt.

Pris pr. 100 gram: Ca. 13 kroner (32 kroner for 240 gram i Føtex).
Kødindhold: 94 %.
Tilsætningsstoffer: Dextrose, stabilisator (E450), antioxidant (E300), aroma, konserveringsmiddel (E250).

Pølsemesterens grillpølser

* * *

Klassisk pølsesmag med en høj salthed. Den har en middel saftighed og et ok sprødt skind, der dog er lidt sejt at tygge på.

Pris pr. 100 gram: Ca. 5 kroner (22 kroner for 420 gram i Netto).
Kødindhold: 81 %.
Tilsætningsstoffer: Surhedsregulerende middel (E325), kartoffelstivelse, sojaprotein, bambusfibre, antioxidanter (E300, E301), emulgator (E471), stabilisatorer (E450, E331), konserveringsmiddel (E250).

Vores grillpølser

* * *

Vores grillpølser har en mild, klassisk pølsesmag. Den er lidt fedtet i smag og konsistens, men har et ok knæk og sprødt skind.

Pris pr. 100 gram: Ca. 6 kroner (35 kroner for 625 gram i Føtex).
Kødindhold: 78 %.
Tilsætningsstoffer: Surhedsregulerende middel (E325), kartoffelmel, sojaprotein, bambusfibre, aroma, antioxidanter (E300, E301), stabilisatorer (E450, E331), emulgator (E471), konserveringsmiddel (E250).

Langelænder grillpølser

* *

Langelænder grillpølser sprækker en del under grilning, har ikke så sprødt skind og mangler knæk. Den har en meget salt smag, og kødet er lidt fedtet og gummiagtigt.

Pris pr. 100 gram: Ca. 9 kroner (32 kroner for 240 gram i Føtex).
Kødindhold: 80 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelmel, sojaprotein, hydrolyseret sojaprotein, konserveringsmiddel (natriumnitrit), stabilisator (E451), antioxidant (ascorbinsyre).

Steff Houlberg grillpølser

* *

Smager fedtet og har en mild pølsesmag, der domineres af en meget røget smag. Fyldet er meget blødt, mens skindet er sejt og mangler knæk.

Pris pr. 100 gram: Ca. 8 kroner (30 kroner for 400 gram i Føtex).
Kødindhold: 61 %.
Tilsætningsstoffer: Sojaprotein, kartoffelstivelse, stabilisator (E451), antioxidant (E301), konserveringsmiddel (E250).

Frilandsgris grillpølser

* *

Disse er meget blege, selv efter grillning. De har en tør konsistens og domineres af en meget salt smag. Skindet mangler sprødhed og knæk.

Pris pr. 100 gram: Ca. 5 kroner (20 kroner for 375 gram i Rema 1000).
Kødindhold: 77 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelstivelse, sojaprotein, stabilisator (E451), dextrose, konserveringsmiddel (E250), antioxidant (E301).

Grillpølser fedtreducerede

* *

De fedtreducerede pølser er runkne og blege og har en ensporet smag, der domineres af salt og røg. De er tørre i konsistensen og mangler sprødt skind og knæk.

Pris pr. 100 gram: Ca. 7 kroner (25 kroner for 350 gram i Rema 1000).
Kødindhold: 61 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelstivelse, risstivelse, salterstatter (kaliumklorid), stabilisator (E451), hydrolyseret sojaprotein, dextrose, antioxidant (E301), konserveringsmiddel (E250).

Rema 1000 grillpølser

*

De er kedelige og smager ikke meget af pølse. De mangler salt, røg og krydring og har en fast og næsten gummiagtig konsistens.

Pris pr. 100 gram: Ca. 4 kroner (23 kroner for 550 gram i Rema 1000).
Kødindhold: 70 %.
Tilsætningsstoffer: Kartoffelstivelse, sojaproteinkoncentrat, protein af gris, stabilisator (E451), dextrose, konserveringsmiddel (E250), antioxidant (E301).

Fuld af tilsætningsstoffer

Bortset fra testens vinder fra Holmegaards Deli indeholder grillpølserne i denne smagstest af pølser overraskende mange tilsætningsstoffer.

På den velkendte pølse fra Langelænder står der på forsiden af indpakningen, at den er ”Uden smagsforstærker”. Det betyder dog ikke, at den er uden tilsætningsstoffer. Præcist som mange af de andre pølser er der tilsat en lang række stoffer, hvor de hyppigt anvendte er: Konserveringsmidler, stabilisator, antioxidanter, surhedsregulerende middel, emulgator og aroma.

Hvorfor det er nødvendigt at anvende så mange tilsætningsstoffer, kan undre, medmindre det er for at skabe så billige produkter som muligt. Det hjælper i hvert fald ikke på holdbarheden, da den økologiske pølse fra Holmegaards Deli uden tilsætningsstoffer kan holde sig præcist lige så længe som alle de andre pølser – nemlig en måned.

Sådan har vi gjort

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten. Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv, bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Pølserne blev grillet, inden de blev smagt. De er smagt blindt. Det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede, tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.

Pølserne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag, aroma, konsistens og tekstur i munden.