Seks gode råd om allergivaccination

Allergivaccination genopretter immunsystemet ved gradvis at opbygge tolerance over for de allergener, du ikke kan tåle. Foto: www.alk.dk
Skal, skal ikke – blive vaccineret for pollenallergi? Seniorforsker i ALK Jørgen Nedergaard Larsen giver her hjælp til pollenallergikere i tvivl.

Sæsonen for kløende øjne, løbende næse og influenzalignende symptomer er i fuld gang og tegner til at blive en af de værste i mange år. Heldigvis kan man gøre noget ved pollenallergien, hvis man er hårdt ramt og symptomdæmpende medicin ikke virker i tilstrækkelig grad. Seniorforsker i den danske allergivirksomhed ALK Jørgen Nedergaard Larsen giver her seks gode råd om vaccination mod pollenallergi.

Allergivaccination eller ej?

Det kommer an på, hvor svære symptomer du har. For nogle er symptomerne så svære, at livskvaliteten er nedsat og sygdommen har negativ indflydelse på den daglige funktion på arbejdspladsen og på øvrige aktiviteter. Er du hårdt ramt, selvom du tager symptomdæmpende medicin, bør du tale med din læge, om allergivaccination er en mulighed for dig.

Kan alle blive vaccineret for pollenallergi?

Nej. Allergivaccination er for dem, der er så hårdt ramt af deres allergi, at symptomdæmpende medicin ikke virker tilfredsstillende.

Hvordan foregår vaccinationen?

Allergivaccination kan ske på forskellige måder, alt efter hvilken allergi du har. Nogle allergier behandles med tabletvacciner, hvor du tager en tablet om dagen, mens andre behandles med injektionsvacciner.

Er det besværligt at blive vaccineret?

Injektionsvaccinerne gives af en speciallæge og begynder med en opdoseringsperiode, hvorefter du overgår til en vedligeholdelsesbehandling hver 6.-8. uge i tre år. Tabletvaccinerne skal tages én gang dagligt i tre år og kan tages derhjemme, efter den første tablet er blevet taget under lægeligt opsyn.

Forsvinder mine symptomer, hvis jeg bliver vaccineret?

Allergivaccination går ud på, at man får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på. Dermed genopbygger man immunforsvarets tolerance. Dette betyder for nogle, at de kun har meget få symptomer og for andre, at de svære symptomer mindskes og antallet af dage med svære symptomer reduceres. Allergivaccination virker også efter, at behandlingen er afsluttet.

Hvornår er det bedst at blive vaccineret?

Allergivaccination mod pollenallergi skal påbegyndes i så god tid som muligt inden pollensæsonen. Typisk fra september og frem, afhængig af hvilke pollen der er tale om.

Du kan læse mere om pollenallergi og allergivaccination på www.alk.dk.

DEL