Samarbejde: Projekt “Kulturbørnehave”

Musikpædagoger, museumsformidlere, naturvejledere og børnehavepædagoger samarbejder i nyt projekt!

Projektet “Kulturbørnehaver” er et nyt samarbejde mellem Vardemuseerne, Musik & Billedskolen samt to lokale børnehaver. Musikpædagoger, museumsformidlere, naturvejledere og børnehavepædagoger samarbejder om at ud- og afvikle forskellige læringsforløb, hvor børnene møder den natur og kultur, de er omgivet af til hverdag, på en sanselig og legende måde.

– En stor del af projektets succes afhænger af relationer – både mellem de professionelle voksne, men også mellem voksen og barn. At implementere kulturen i børnehaven, drejer sig om, at børnene ikke bare støder på det indimellem. Det skal blive en del af børnenes hverdag – Siger projektleder Pernille Ø. Sørensen fra Vardemuseerne.

Forløbet er planlagt således at børnehaverne næsten ugentligt får besøg af en af de eksterne kulturformidlere i den periode forløbet varer, mens pædagogerne arbejder videre med børnene mellem besøgsdagene.

Det første forløb, der har fokus på natur og bærer overskriften “Skovens dyr”, afsluttes med en fælles jagt ved Den Gamle Skovfogedbolig i Sdr. Plantage sidst i november. Både en naturvejleder og en musikpædagog er tilstede sammen med børnene. Til den afsluttende fællesjagt skal børnene gøre brug af alt, hvad de har arbejdet med undervejs i forløbet.

– For at børnene kan gennemskue sammenhængen mellem de besøg, både musikpædagogen og naturvejlederen aflægger, er det vigtigt, at vi skaber en synlig, rød tråd. Her er det naturligvis en styrke, at vi så ofte kan besøge børnehaverne, men vi arbejder også bevidst på at genbruge mange af de ting, børnene får lavet undervejs i forløbet. Det kan fx være et hjemmelavet musikinstrument, som vi senere skal bruge til vores “jagt-begynd-ritual” – fortæller naturvejleder ved Vardemuseerne/NaturKulturVarde, Jonas Gadgaard.

På trods af at kulturbørnehaveprojektet stadig befinder sig i dets begyndende fase, er der allerede masser af gejst at spore hos børnehaverne.

– Det er fantastisk at se hvilken gå-på-mod børnene deltager med, hver gang de får besøg udefra – og så er det helt utroligt, hvad de husker! Vi hører fra flere forældre, at børnene fortæller vidt og bredt om det derhjemme, så der er ingen tvivl om, at det gør et positivt indtryk på dem – fortæller Susanne Andersen, pædagog i Børnehaven Kærhøgevej.

Fakta:

Projektet er støttet af Kulturregion Vadehavet. Det varer frem til udgangen af 2018. Herefter det er planen, at der er fundet en form, der fremadrettet kan udbydes som kulturforløb til Varde Kommunes børnehaver.