Røde alger konstateret ved vestkysten

Røde alger ved enkelte strande ved vestkysten er som udgangspunkt ikke sundhedsskadelige. Dog fraråder embedslægen personer med allergi, hudsygdomme og nedsat immunforsvar at bade i vandet.

I sidste uge var der meldinger om alger i badevandet ved Fanø. Nu er der også konstateret rødalger i vandet ved Henne Strand, Vejers Strand, Grærup Strand og Børsmose Strand.

I dag tirsdag er der også konstateret røde alger på Hvidbjerg Strand.  Foto: Birgitte Moltke Christiansen

Algerne kan gøre vandet rødligt, men de er som udgangspunkt ikke sundhedsskadelige. Friluftsrådets mærkninger ”Blå Flag” og ”Badepunkt” forbliver da også oppe. Dog fraråder embedslægen personer med allergi, hudsygdomme og nedsat immunforsvar at bade i vandet.

Varde Kommune foretager mandag vandprøver af badevandet ved de pågældende strande for at få bekræftet, at der er tale om rødalger. Der forventes svar på prøverne i løbet af to dage.

Ligeledes bliver der mandag sat skilte op om forringet badekvalitet på de fire pågældende strande. Skiltene er både dansk-, tysk- og engelsksprogede.

Samtidig holder fagpersoner i kommunen skærpet visuelt opsyn med strandene fra Nymindegab i nord til Høje Knolde i syd i den kommende periode.

–  Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har haft en lang periode med overordentligt solrigt sommervejr, og det er ifølge Miljøstyrelsen gode forhold for rødalger, fortæller Ellen Margrethe Hansen, souschef i Vej og Park i Varde Kommune.

–  Vi har rådført os med embedslægen, og derfor har vi sat skilte op, der fortæller, at badekvaliteten er forringet. Samtidig foretager vi vandprøver for at dobbelttjekke, at det er røde alger, der er tale om, siger hun.

 

FAKTA

  • Rødalger er ifølge embedslægen ikke giftige i samme grad som blå-grønalger, men hos nogle mennesker kan rødalgerne ved udtalt mængde give lettere symptomer.
  • Symptomerne kan være kvalme, hovedpine, opkast, diarré og hudgener. Ifølge embedslægen går det over af sig selv, men man bør søge læge, hvis det fortsætter.
  • Informationer om rødalgerne vil blive opdateret på Varde Kommunes hjemmeside.