Pinsen giver travlhed i Vardes indbrudsbranche

Pinse er desværre ikke kun lig med lyse nætter, og at pinsesolen danser. Det er også sæson for indbrud.

Indbrudstyvene har ekstra travlt i pinsen, når de nemt kan se, at huset er alene hjemme. De gabende tomme huse sender et klart signal til indbrudstyve om, at her er fred og ingen fare – helt perfekte forhold for pinse-indbrudstyve.

Politiet opfordrer derfor til, at folk tjekker deres hjem ekstra godt og altid aktiverer naboerne, inden de forlader boligen i pinsen, så de ikke står for skud, når pinse-indbrudstyvene rykker ud.

Aktiver naboerne
Den bedste måde at holde ubudne gæster fra døren er, at naboer hjælper hinanden, så huset aldrig er alene hjemme. Tal med dine naboer og bed dem holde øje med dit hus, men du er væk i pinsen. Du kan bede dem om at tømme din postkasse, fylde skraldespanden eller parkere deres bil og cykel i indkørslen, så dit hus ikke signalerer ’Alene Hjemme’! Et par løbesko eller andet fodtøj ved hoveddøren og børnenes legetøj uden for i haven, signalerer ’nogen hjemme’.

– Nabohjælp betyder, at de, der er hjemme i kvarteret, holder ekstra øje med mistænkelige personer og køretøjer på vejen. Ingen er bedre end naboerne til at observere ændringer i gadens normale billede. Hører denne mand eller det køretøj til i min gade? Kan det være en tyveknægt, som forbereder et indbrud? Tyveknægte bryder sig slet ikke om at blive iagttaget. Ved at få naboerne til at holde ekstra øje med mistænkelige personer, kan vi reducere indbrud med ca. ¼ del, fortæller Christian Østergård fra Det Kriminalpræventive Sekretariat hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

Syd- og Sønderjylland har en forholdsvist pænt tilslutning til www.nabohjælp.dk – men der er stor forskel på kommunerne.

Ser vi på de enkelte kommuner, øges forskellen i antal nabohjælpere i kommunerne fortsat.

Fordelingen pr. 1000 husstande er:

1. pladsen Sønderborg 53,81

2. pladsen Haderslev 50,06

3. pladsen Aabenraa 47,00

4. pladsen Varde 42,48

5. pladsen Vejen 35,82

6. pladsen Esbjerg 35,57

7. pladsen Tønder 34,97

8. pladsen Fanø 20,29

Sig ’hej’ til indbrudstyven

Hvis en indbrudstyv fx oplever, at en beboer eller nabo henvender sig til dem for at høre, om de søger nogen, så ved indbrudstyven, at nogen har set ham og vil kunne genkende ham. Det er indbrudstyvens største frygt! Så vær mere nysgerrige og opsøgende, når I færdes i jeres boligområder i pinsen.

Sikring af huset

Selv om det er forår og længe lyst, er det en god ide med lys, der automatisk tænder om aftenen. God belysning ved indgangen/indkørslen/terrassedøren med et tænd/sluk-lys kan være med til at holde indbrudstyvene på afstand. Hus altid at låse dørene og tjek, at vindueshasper i hele huset er lukkede og i ordentlig stand. Sæt gerne tænd/sluk-ure på nogle lamper og på køkkenradioen.

Lad ikke stiger og værktøj stå fremme på din grund. Lås dem gerne ind, så tyven ikke kan bruge dem under sit indbrud.

Se dit hus med indbrudstyvens øjne og stil spørgsmålet. Hvor vil jeg selv bryde ind? Tyven ser det samme, og vil formentlig bryde ind samme sted. Og er dit hus så stærkt – især døre og vinduer – at det kan modstå forsøg på indbrud med tyvens standardværktøj, som er en 7 mm skruetrækker eller et lille koben, fravælger tyven dit hus, viser hollandske undersøgelser.

Frist ikke svage sjæle

Gem dine værdigenstande, så de ikke kan ses fra vinduet og gem dem i almindelighed steder, hvor de er svære at finde. Gør dig overvejelser over, hvad der kunne friste tyven til at lave indbrud i dit hus i pinsen – fx en PH lampe i vinduet, en iPad fremme på et bord, anden elektronik eller andre let omsættelige varer? Der er ingen grund til at udstille eftertragtede tyvekoster.

Facebook

Reklamer heller ikke med pinseferien på Facebook eller andre sociale medier. For pinseferien er først rigtig god, når du er hjemme igen i din bolig, der står, som da du forlod den, og iPad’en og PH lampen stadig er på sin plads – og ikke er blevet stjålet.

Køb af hælervarer skaber indbrud

Og tænk hvis, hvis tyven ikke kan afsætte de stjålne varer. Så falder indbruddene helt automatisk drastisk. Så tager flere danskere forholdsregler, når de handler brugt og siger NEJ til hælervarer, stækker vi indbrudstyvene voldsomt. Det er simpelt udbud og efterspørgsel, og hæleri og indbrud hænger derfor sammen som ærtehalm. Så længe der er god afsætning på stjålne varer, har vi også indbrud, slutter Christian Østergård.

Politiet har brug for din hjælp

Syd- og Sønderjyllands Politi vil gerne have alle, der tager på pinseferie, men også alle der bliver hjemme, til at gøre en ekstra indsats for at begrænse indbrud i pinsen. Forebyggelse af indbrud er en vigtig samfundsmæssig udfordring. Politiet hverken kan eller skal klare opgaven alene. Vi har brug for, at borgerne sikrer deres huse bedre, etabler nabohjælp, og at alle naboerne har ekstra fokus på at nabohjælpe samt ikke mindst undlader at købewww.nabohjæp.dk – www.stopindbrud.dk og www.stop-e-hæleri.dk

DEL