Pia Fris Laneth: “Reformationen – Luthers Käthe og andre kvindfolk”

Den prisbelønnede journalist og forfatter Pia Fris Laneth kommer til Ølgod Bibliotek & Kulturhus og holder foredrag om den viljestærke, karakterfaste og veluddannede Katharina, som var gift med Luther.

Luther skrev: “Gud har givet kvinden brede hofter og en stor bag, for at hun skal sidde
stille og passe sit hjem”. Nonnen Katharina von Bora fik ham dog på andre tanker. Den forhenværende munk og nonne, der giftede sig med hinanden, skabte bestyrtelse i samtiden. Ægteskabet var en moralsk katastrofe i samfundets øjne – men det var fyldt med kærlighed. Det blev også et forbillede for protestantiske familier og et nyt menneskesyn, der med tiden banede vej for, at kvinder fik borgerlige rettigheder på lige fod med mænd.

Kvinders rettigheder og reformationen

Grunden til at hr. og fru Luther blev et forbillede for protestantiske ægteskaber, var den måde de delte arbejdet på i gensidig respekt og kærlighed, samt den grundlæggende accept af, at mand og kvinde er lige for Gud. Grundtvig var i romantikkens Danmark en af fortalerne for, at de to køns forskellighed i sammenspil kan og bør styrke hinanden og gå op i en højere enhed. Han kritiserede den lærde kultur, der prioriterede det mandlige, gjorde fornuften kold og tilsidesatte den varme og hjertelige kvindelige fornuft.

Flere århundreder efter reformationen banede protestantismens menneskesyn vejen for, at kvinder fik borgerlige rettigheder på lige fod med mænd. Den banede også vej for, at kirken blev til et værdigt åndeligt rum for begge køn – hvor kvinder ligeledes kan trække i præstekjolen.

Pia Fris Laneth er uddannet politolog og er forfatter, journalist og foredragsholder. Hun debuterede med bestselleren “Lillys Danmarkshistorie”.
Foredraget er en del af reformationsjubilæet 2017.
Ølgod Bibliotek og Kulturhus onsdag den 4/10-2017 kl. 19-21.30. 80 kr. Gratis for medlemmer af Grundtvigsk Foredragsforening. Billetter kan købes på: www.vardebib.dk/detsker

 

Af Sissi Andersen