Halvdelen af kommunen sorterer nu madaffald

11.000 nye todelte skraldespande ud af 18.500 er nu leveret hos parcelhusejerne rundt i Varde Kommune. De første har været gode til sortering. Nu kommer turen til Varde by.

Det går rigtig godt med at sortere madaffald i Varde Kommune. En halvvejsstatus er, at de første næsten 70 tons madaffald er indsamlet og sendt på biogasanlæg.

Stor ros til de første

– Vi får jævnligt tilbagemeldinger fra AFLD, der står for viderebearbejdningen af madaffald. De skriver, at kvaliteten af det indsamlede madaffald er meget fint. Vi ligger i øjeblikket på over 90 % i renhed – og poserne skal vi jo have sorteret fra, så vi kommer nok ikke meget højere, fortæller Jens Stræde Bondesen, der er projektleder for indførelsen af madaffaldsordningen for DIN Forsyning.

Nu er det Varde by

Nu mangler de næste 7.500 todelte skraldespande på at blive leveret til Varde By. De nye skraldespande bliver leveret lige til døren, og kan benyttes med det samme.

– De sidste måneder har vi lært en masse. Inde i skraldespanden hænger der fx en køkkenspand med poser og informationsmateriale. I starten knækkede den plastikkrog, der holdt køkkenspanden. Derfor opdagede flere ikke vores materiale. Efter vi skiftede til en metalkrog, er der kommet styr på det, fortæller Jens Stræde Bondesen.

Den gamle skraldespand tages med

Forud for den nye affaldsordning ligger et kæmpe forarbejde – ikke mindst logistisk. I alt skal 18.500 skraldespande køres ud og registreres hos kunden. At det kører efter planen, sørger DIN Forsynings underleverandører for.

– Det firma, der er hyret til at stå for selve udskiftningen, tager også den gamle skraldespand med retur. Der har desværre været lidt udfordringer med at have plads til de gamle skraldespande i lastbilen, så nogle fik ikke fjernet deres gamle skraldespand. Der skulle snart være ryddet op, og da de nye skraldespande samles og køres ud fra Varde, forventer vi ikke problemer med indsamlingen på samme måde.

Stil skraldespanden, så den kan findes

Det lyder umiddelbart meget enkelt at skifte en skraldespand, men processen er omstændelig. Hver skraldespand er knyttet til en bestemt adresse, og når chaufføren kommer ud til adressen, skal den nye skraldespand registreres og det samme skal den gamle.

– Den nye skraldespand placeres normalt tæt på den gamle skraldespand. Men man kan godt flytte på den – blot placeringen overholder de samme regler for placeringer, som altid har været gældende.

Og Jens Stræde Bondesen har en opfordring til Vardenserne:

– Det vil være en stor hjælp, hvis man stiller sin gamle skraldespand synligt fra vejen. Så vil skiftet gå hurtigt.

FAKTA

  • I fremtiden vil skraldespanden være en todelt. 40 procent er til madaffald, 60 procent er til restaffald.
  • Alle parcelhuse får fra februar og fire måneder frem leveret den nye, todelte skraldespand. Derudover får man en lille skraldespand med låg til køkkenet og 200 plastposer. Husk altid at binde knude på plastposen med madaffald.
  • Madaffald kan være: Frugt og grønt, Kaffe- og tefiltre, æggeskaller, fisk og skalddyr, brugt køkkenrulle, afskårne blomster, brød og kager, knogler, kød, ris og pasta, fedt og sovs, ost og mælkeprodukter, nedfaldsfrugt.
  • Madaffaldet bliver først til biogas og herefter naturgødning.
  • Læs om den nye affaldsordning på mitmadaffald.dk.