Nu kommer der liv i Varde

Det markante oplevelsesprojekt VARDE GARTEN åbner fredag den 12. april kl. 15.00 og
kulturminister Mette Bock forestår den officielle indvielse den 17. april.

Når genbrug, ny arkitektur, kunst, visioner og 50 millioner kr. mikses på en plads lige midt i byen – så ved du, at du er kommet til Vardes nye mødested: VARDE GARTEN.

For godt 30 år siden så Poul Erik Bech mulighederne i at kombinere de mange baggårde i Vardes bymidte til et samlet hele. I marts 1989 udfærdigede arkitekt Niels Grønne så det første oplæg til en bebyggelse, der kædede arealerne sammen. Det var dengang tænkt som butikker og boder, men udviklingen i danske købstæder er gået i en anden retning. I dag ligger meget af butikshandlen uden for bymidten, og forbrugsmønstret har ændret sig mere i retning af mad og oplevelser.

Den primære hensigt med alle disse tiltag er først og fremmest, at gøre Varde til en by der summer af liv og aktivitet.

Initiativtagerne ønsker at tilbyde vardensere, turister og andre gæster et miljø, som man har lyst til at færdes i og som byder på æstetiske, kulturelle, kunstneriske og kulinariske oplevelser af høj kvalitet. For at skabe det rigtige samspil til de mange bevaringsværdige bygninger i midtbyen, er 2 af bygningerne og alle murene, der afgrænser området, opført i genbrugsmaterialer.

Der ligger en utrolig historie bag, ikke mindst kroen Von Lügenhals, hvad angår genbrug. Her er der anvendt gamle 30×30 cm tømmerstolper fra Fyn, gulve fra England, store udendørs lamper fra et polsk slot, træ til trapper og døre fra Østrig, brugte mursten og 300 år gamle beslag fra Tyskland, fadølsanlæg fra Canada, gamle døre fra kirker i Jylland etc. Dertil brugte møbler og øvrige genstande fra et utal af danske hjem. Til kroen hører naturligvis en krostue, men der er også en balkon med plads til 20-25 gæster tillige med ”et hemmeligt rum”, hvor 10-20 personer kan holde møde, hygge sig og se en fodboldkamp eller hvad der nu interesserer. Fjernsynet er gemt af vejen i et gammelt skab. Vil man ikke sidde foran kroen og nyde et glas, så kan dette også ske i en intim krostuegård.

Et lille kvalitetshotel med blot 4 store værelser og 2 suiter indgår som en del af stedet.

Kunsthaven med værker af førende danske kunstnere, suppleret med udenlandske, indbyder til fordybelse. Som en del af kunsthaven er der opført en pavillon tegnet af arkitekt Niels Grønne. Kombinationen af det skandinaviske look, udført i kvalitetsmaterialer, suppleret med alt i moderne teknik, indbyder til afholdelse af fester og arrangementer. Kunsthaven er en del af Varde Kommunes kulturloop, og skal sammen med kunstværkerne i byen bidrage til at opfylde ambitionen om at gøre Varde til Danmarks kunstby nr. 1.

Over gårdrummet ses det 90 m2 store glaskunstværk ”Himlen over Vesterhavet” udført af Peter Stuhr og glasmester Per Steen Hebsgaard. Når mørket falder på sørger flere tusinde små LED lys for at ændre farven på glaspartierne, så der skabes en oplevelse af farveændringerne som på himlen over Vesterhavet.

Boderne er også, bortset fra glastaget, opført i genbrugsmaterialer. Boderne skal huse forskellige arrangementer som udstillinger, markedsdage, fællesspisninger og fester. Til dagligt er boderne indrettet med bænke og borde. Bag boderne ligger Æblehaven, der er en lille intim gårdhave, hvor man sidde og slappe af, og nyde de smukke kunstværker.

Vi spurgte Poul Erik Bech og Michael Bech, hvad visionen i øvrigt er med projektet:

– Det er vores håb, at VARDE GARTEN bliver et sted som de lokale borgere tager med som en del af den daglige gåtur i bymidten, og at syd- og vestjyderne, ikke mindst fra Esbjerg, vil benytte, som deres foretrukne sted, når de vil hygge sig med god mad, drikke, kunst og oplevelser. Vi vil gøre vores til at stedet også bliver det naturlige omdrejningspunkt ved større begivenheder som jul, påske og halloween. Desuden håber vi, at de mange turister ved Vesterhavet tager VARDE GARTEN med som en del af deres oplevelsesprogram.

Fredag den 12. april kl. 15.00 kan alle få syn for sagen, når VARDE GARTEN åbner med musik og forskellige indslag.
Det bliver kulturminister Mette Bock, der holder åbningstalen for VARDE GARTEN og klipper snoren onsdag den 17. april kl. 12.00. Der vil også være taler af blandt andre Vardes borgmester Erik Buhl.

Se profilvideo her:

Varde Garten

DEL