Ni enkle råd gør det besværligt at være tyv

Gør det svært for tyven at spotte, om huset er alene hjemme, selvom du er væk.

Sørg for at sikre dine døre og vinduer, så tyven har svært ved at komme ind – og ud igen med tyvekosterne.

Og undgå at stuen kommer til at virke som et udstillingsvindue, hvor en dyr computer eller et videospil kan ses udefra.

Sådan lyder en række af i alt ni enkle råd, som Syd- og Sønderjyllands Politi kommer med i forbindelse med, at der torsdag den 24. maj var borgermøde i Aabenraa med over 300 deltagere, hvor forebyggelse af indbrud var på dagsordenen.

Blandt de øvrige arrangører var Aabenraa Kommune, Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden.

– Skal vi gøre det rigtig bøvlet at være indbrudstyv, er det vigtigt, at boligejerne tænker i flere retninger. Det skal være besværligt at bryde ind, fordi døre og vinduer er sikret med hasper af god kvalitet. Det skal være svært at se, om boligen reelt er tom, fordi tænd/sluk-ure sørger for, at der er lys i forskellige værelser, lige som radioen skal spille. Og tyven skal ikke kunne arbejde ubemærket, så sørg for, at der er godt med udendørslys, lige som hækken ikke skal være for høj, lyder anbefalingen fra specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

Gå sammen i nabolaget

Det giver dog ikke kun værdi at handle ene borger for at sikre sit hjem.

Går man sammen i nabolaget og bliver aktive nabohjælpere, bliver gevinsten af indsatsen mangedoblet.

– Hjælper du naboen med at få huset til at se beboet ud i ferieperioden og holder øje med, om der er mistænkelige personer i kvarteret, mindsker du samtidig risikoen for, at du selv bliver udsat for indbrud. For tyve vælger at holde sig helt væk fra kvarteret, hvis det er for bøvlet. Og omvendt kan et vellykket tyveri på en villavej hurtigt blive til flere, fordi tyven nu ved, at der er fred og ingen fare, pointerer Chr. Østergård, der opfordrer borgerne til allerede i dag at klikke sig ind på nabohjælp.dk, tilmelde sig og invitere de andre naboer med i netværket.

Han peger samtidig på, at en daglig indsats på få minutter kan gøre en stor forskel. Aktive nabohjælpere kan forebygge op imod hvert fjerde indbrud.

– Bare det at tømme naboens postkasse og sørge for, at der hænger nyt vasketøj i haven, mens han er på ferie, samt holde øje med kvarteret når man alligevel lufter hund, kan gøre en stor forskel, understreger Chr. Østergård, der samtidig opfordrer borgerne til at sige ”hej” til nye ansigter i kvarteret og spørge, om de har brug for hjælp.

– For tyve kan hverken lide at blive lagt mærke til eller risikere at blive genkendt, forklarer specialkonsulenten.

Køb brugt med god samvittighed

En anden vigtig facet er at være opmærksom, når man køber brugt. For som den gamle talemåde siger: Uden hæler, ingen stjæler.

– De færreste vil ikke blive fristet, hvis man nu billigt kan købe en god iPad eller iPhone, et lækkert ur eller en flot PH-lampe, man finder på nettet. Men tænker man sig ikke om, risikerer man dels at købe varme varer, dels at være med til at holde tyvene i gang. For de lever af at sælge det, de stjæler, fastslår Chr. Østergård.

De ni enkle råd til at sikre sit hjem og boligområde er vedlagt som bilag.

Læs desuden mere på nabohjælp.dk, stopindbrud.dk og stop-e-hæleri.dk.

DEL