Mistillid hos danskerne til myndighedernes sprøjtegift-forsikringer

En undersøgelse viser, at hver tredje dansker ikke har tillid til, at myndighederne sikrer os imod uønskede effekter fra sprøjtegifte. Der opfordres fra førende forsker og Danmarks Naturfredningsforeningens side til brugen af forsigtighedsprincippet.

Alarmklokkerne må ringe

Landbruget bruger hvert år ifølge de seneste tal fra Miljøstyrelsen 2.617 ton sprøjtegift. Mange stoler dog ikke på, at myndighederne har styr på sprøjtegiftens skadevirkning.

En ny undersøgelse lavet i forbindelse med Øktober-kampangnen viser, at 33 procent af danskerne har ikke tillid til, at myndighederne sikrer, at brugen af sprøjtegift i dansk konventionelt landbrug ikke har uønskede effekter på natur, miljø og sundhed.

– Det må få alarmklokkerne til at ringe på Christiansborg, at hver tredje af os ikke stoler på myndighedernes forsikringer, siger Ella Maria Bisshop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, og fortsætter:

– Danskerne vil have færre sprøjtegiftrester i deres mad, drikkevand og naturen. Vi håber, at myndighederne fremover i højere grad benytter forsigtighedsprincippet og lader usikkerheden komme os og miljøet til gode.

Bekymring hos professor

En af Europas førende forskere på området er også bekymret. Han mener nemlig ikke, sprøjtegiftenes skadelige effekter er ordentligt undersøgt.

– Det, der bekymrer mig mest, er, at repræsentanter for myndighederne skråsikkert udtaler, at der ikke er noget problem. Jeg ved ikke, om det er sjusk, eller om de er blevet besnakket af fabrikanterne, men sprøjtemidlerne er slet ikke undersøgt i et sådant omfang, at vi kan udelukke skadevirkninger på fx hjernens udvikling eller hormonsystemet. Det er efter min mening uetisk at feje problemet under gulvtæppet ud fra en antagelse om, at stoffer, som ikke er ordentligt undersøgt, må være ufarlige, siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin og forskningsleder på SDU.

Philippe Grandjean har sammen  med seks andre forskere sidste år skrevet en videnskabelig rapport for Europa-parlamentet. Heri anbefalede de EU at satse helt eller delvist på økologien for at mindske borgernes indtag af sprøjtegiftrester.

Fokus på økologien

Den danske regering har inden for det seneste år flere gange stemt til fordel for problematiske sprøjtegifte i EU. De arbejder på at få forlænget godkendelsen af glyphosat, og de arbejder imod totalforbud af ‘bidræberen’ neonikotinoider. Danmark var desuden senest det eneste land i EU, der stemte imod et forbud mod ukrudtsmidlet flupyrsulfuron-methyl.

– I Danmark har vi altid været stolte af at være et foregangsland på natur- og miljøområdet. Og det skulle vi gerne kunne blive ved med at være, siger Ella Maria Bisshop-Larsen.

Under overskriften ‘Et Sprøjtefrit Danmark’ skal Danmarks Naturfredningsforening og Coops Øktober-kampagne sætte fokus på økologien som det sprøjtefrie alternativ til de traditionelle fødevarer.