Mette-Matilde, Privatrådgiver Sydbank Varde: Det skal du vide som førstegangskøber

Mette-Matilde Jørgensen

Er du grøn på boligmarkedet, er der mange fælder at falde i, når du skal købe den første bolig.

Sydbank Varde inviterer alle interesserede til boligaften den 6. maj kl. 17.30 i Sydbank Vardes lokaler.

Tilmeld dig her: https://tilmeld.sydbank.dk/boligvarde

Her er nogle af de råd du kan tage med til boligjagten.

Hvordan køber man en bolig? Uanset hvilken bolig du vil købe, får du brug for rådgivning. En bolighandel er en kompliceret proces, som kun de færreste kan gennemføre uden professionel hjælp. En målrettet boligsøgning giver ofte det bedste resultat. Derfor er det først og fremmest en god ide at lave en ønskeliste, der sætter ord på, hvad du drømmer om, som du kan tage udgangspunkt i.

Gå i banken
Den virkelige boligjagt starter i banken med en snak med din bankrådgiver om, hvor meget du kan købe bolig for. Foruden din løn og din jobsituation kan banken for eksempel spørge til, hvilket liv du vil leve som husejer. Har du en dyr hobby, rejser du meget, eller har du dyre madvaner? Ud fra det vil banken regne på, hvor meget din kommende bolig må koste i forhold til din økonomi. Banken kigger især på dit rådighedsbeløb og din gældsfaktor.

Boligtype
Andel eller ejerlejlighed? Rent økonomisk er der fordele og ulemper ved både at købe en ejerbolig eller en andelsbolig. Det gode ved ejerboliger er især, at du kan få realkreditlån, som er billigere og til en fast rente i forhold til de banklån, du kan få til en andelsbolig. Omvendt er andelsboliger ofte meget billigere end ejerboliger, så du behøver ikke at tage så stort et lån. Samtidig er selve købet af andelsbolig også meget billigere, fordi der ikke er ligeså meget papirarbejde og afgifter forbundet med det.

Boligjagten
Der findes flere hjemmesider, som samler et overblik over andels- og ejerboliger til salg – blandt andet Bolighed.dk. Alternativt kan du hive fat i en ejendomsmægler, der kan hjælpe dig videre med at finde en bolig, der matcher dine drømme og økonomi.

Boligens stand
Det er vigtigt at få en vurdering af boligens stand før et køb – som også kan være et forhandlingspunkt. Her kan du rådføre dig med en byggesagkyndig, der kan gennemgå boligens fysiske tilstand, som sikrer dig mod ubehagelige, byggetekniske overraskelser med taget, kælderen, elinstallationerne og så videre.

Handlen
Når du er parat til at give et bud, skal sælgers ejendomsmægler kontaktes enten telefonisk eller via mail. Når sælger har accepteret dit bud, skal der laves en købsaftale. Når den aftale er underskrevet og godkendt af begge parter, er boligen din.

Overtagelsen
På selve dagen for overtagelse skal der laves et eftersyn, hvor du sammen med sælger aflæser diverse målere, tjekker at hårde hvidevarer fungerer og gennemgår boligens elinstallationer. Derefter skal du lave en refusionsopgørelse, som sikrer, at du kun hæfter for udgifter efter den aftalte overtagelsesdato. Og så er du ellers klar til at rykke ind i din nye bolig.