Litteratur lige ud af landevejen – højtlæsning og fortælling

Hans Vestager. Foto: Ølgod Bibliotek

Torsdag d. 11/4 kl. 15-16:45 læser Hans Vestager op og fortæller om Anne-Cathrine Riebnitzsky’s roman: Smaragdsliberen på Ølgod Bibliotek. 

Forfatterens seneste roman handler om tro, tolerance og venskab i en verden med krig og terror.
Anne-Cathrine Riebnitzsky skriver endnu engang om store etiske dilemmaer, tro og religion.
Hendes budskab er, at det er ikke religionerne eller det at tro på en gud, der er vor tids største problem, men måden hvorpå nogen bruger religion som påskud for onde handlinger.
Bogen handler også om at kunne se skønheden.

Hovedpersonerne er den jødiske smaragdsliber Pierre Levy, hans datter Zara og Pierres ven Youssef. Pierre og Youssef er vokset op i Nazareth på et tidspunkt, hvor religionerne levede fredeligt sammen, og hvor det handlede om, hvem man var som nabo og menneske mere end, hvad man troede på.
En menneskealder senere er han blevet smaragdsliber i en lille tysk by, mens Zara, der er kunsthistoriker, bor i Paris. Også vennen Youssef, der er juveler, bor i Paris.

Bogen begynder med, at Pierre får hjertestop tre gange, men genoplives til et liv, han måske ikke har lyst til at leve. Alligevel bliver han et gladere menneske efter sin nærdødsoplevelse.
Under hospitalsindlæggelsen viger Zara ikke fra hans side, for hun kan ikke bære tanken om at miste sin far, som hun har været tæt knyttet til, siden hun mistede sin mor som seksårig.

Zara rejser rundt i verden på udkig efter bemalede huler. Da hun for UNESCO rejser til et område mellem Georgien og Aserbajdsjan for at se på nogle huler, der måske skal fredes, bliver hun kidnappet af en gruppe IS-krigere. De giver hende valget mellem at konvertere og gifte sig med en af krigerne eller dø.
Det lykkes dog Zara at undslippe og nå frem til det kloster, hvor hendes ekspedition startede.

Pierre kan se skønheden i en ædelsten, endnu før den er slebet og blevet til en vare, der handles for flere millioner euro, men Pierre kan også se skønheden i venskabet og livet.

Fakta
Sted: Ølgod Bibliotek
Hvornår: Torsdag den 11/4 kl. 15-16.45 i mødelokale 2 i Kulturhuset.
Pris: Gratis – Alle er velkomne. Biblioteket giver en kop kaffe. Medbring selv kage. Der
kræves ikke forberedelse for at deltage. Ingen tilmelding.