Læserbrev: Det lugter af monopol

Læserbrev, indsendt af Steen Holm Iversen, bydrådsmedlem og folketingskandidat (LA)

I Danmark har vi en fin og stærk tradition for privat-, fri- og ikke mindst efterskoler som alternativ til folkeskolen. Sådan skal det blive ved med at være, fordi friskolerne er en forudsætning for forældrenes reelle frie valg.

Alene her i Sydjylland har vi 40 friskoler. En stor del af dem er opstået i kølvandet på, at den lokale folkeskole er lukket. En lokal skole har stor betydning for, at de mindre samfund kan tiltrække børnefamilier og fastholde livet i byen. Jeg synes bestemt, der er positivt, når ildsjæle går sammen om at skabe en friskole.

Når jeg hører Socialdemokratiet tale om, at højest hvert 10. barn skal gå i privatskole, hvis det stod til dem, så lugter det for mig langt væk af, at man ønsker monopol for folkeskolen. Friskoler er langt fra kun et fænomen for eliten. De er lige så meget for dem, der ønsker en lokal skole uden lang transporttid, en mindre skole eller blot vil træffe det valg selv. Når man fra venstrefløjens side bekæmper konkurrencen til folkeskolen, frem for at ville gøre folkeskolen bedre, lugter det langt væk af klassekamp og monopoldannelse. Monopoler koster erfaringsmæssigt brugerne dyrt og er på ingen måde hverken bedre eller billigere.

DEL