Lån: 4 begreber du skal kende

Alle kender det; det er ikke altid lige nemt at få pengene til at slå til.

(Annonceartikel) Det kan nogle gange føles som om, at pengene forsvinder væk, uden at man helt ved hvorhen. El, vand, varme, forsikringer, mad, husleje, gaver, cafébesøg, tøj, transport… Hvis du overvejer at supplere din økonomi med et lån, så får du her en kort oversigt over fire begreber, du skal kende, inden du kaster dig ud i at finde det optimale onlinelån.

Løbetid

Løbetiden er din tilbagebetalingsperiode for lånet angivet i måneder. Vær opmærksom på, at du inden for løbetiden også skal have tilbagebetalt de omkostninger, som kommer oven i lånet. Lånsaftalen har ofte et fast beløb for din månedlige ydelse – altså det beløb du skal afdrage på lånet hver måned.

Lån penge til lav rente og undgå store ekstrabeløb.

ÅOP

ÅOP eller ’årlige omkostninger i procent’ er vigtig at kende til, når du vil ansøge om lån. Især hvis du giver dig ud i at navigere imellem de mange forskellige onlinelån. ÅOP er en indikator, der giver dig et hurtigt og nemt overblik over, hvor meget lånet vil koste for dig. I ÅOP er både renter, gebyrer og evt. andre omkostninger inkluderet. ÅOP er afhængig af lånebeløb og løbetid, så det optimale er at sammenligne ÅOP for nogenlunde ens lån.

Der et utal af lånemuligheder, f.eks. kviklån på nettet, så vær opmærksom på ’skjulte’ gebyrer.

Variabel rente

Der findes lån med både variabel rente – tilpasningslån – og lån med en fast rente – fastforrentede lån. Variabel rente betyder, at din rente kan ændre sig over tid i forhold til markedets rentesats, som jævnligt udvikler sig. Derfor er det vigtigt, at du, ved tilpasningslån, har økonomisk råderum til, hvis renten pludselig stiger. Et fastforrentet lån har typisk en lidt højere rente, men du er til gengæld sikker på, at den ikke ændrer sig undervejs.

RKI

Du kender den måske allerede – og hvis du ikke gør, er det kun et godt tegn. RKI er nemlig der, du ender, hvis du ikke får betalt dit lån tilbage som aftalt. RKI står for Ribers Kreditinformation, men RKI er i dag en del af Experian. Du bliver altså registreret hos RKI, når du er en såkaldt ’dårlig betaler’. Dette kan gøre det meget vanskeligt at låne penge igen, så sørg for at hav styr på dit lån, så du holder dig fra af RKI.

DEL