KV17: Skal vi ikke tage manglende ansatte på social og sundhedsområdet seriøst?

KV17 / læserbrev, indsendt af: Sandie Eis Ravn, Torvegade 11B, Varde og AC Hoxcer Nielsen, Bakkevej 26, Varde – Byrådskandidater for Socialdemokratiet i Varde Kommune

I Varde Kommune mangler vi social- og sundhedsassistenter (herefter SSA) og det har været et problem i en længere periode. Pt. Er der 17 ubesatte stillinger i kommunen, og et ukendt antal stillinger som er besat af andre faggrupper. Thyge Nielsen fortæller i en artikel i JV d. 19. oktober, at Varde Kommune uddanner 5 SSA mere årligt, end hvad behovet er og der arbejdes politisk med at øge optaget af SSA-elever. Dette forventer byrådet vil kunne løse kommunens udfordringer med ansættelse af SSA i Varde Kommune.
Vi ser dette som uholdbart og uambitiøst. Mange SSA vælger at læse videre til sygeplejerske, pædagog eller socialrådgiver efter endt uddannelse, da uddannelsen som SSA er adgangsgivende på flere videregående uddannelser.
I dag har vi en jobkultur, hvor det hører til sjældenhederne at man bliver på den samme arbejdsplads eller i den samme kommune i 40 år. Ydermere vil man som ansat gerne udvikle og dygtiggøre sig indenfor sit fag, hvilket betyder, at man vælger en arbejdsplads der giver mulighed for dette. Med det in mente, kan man ikke lave en statistisk fremskrivning på ansatte i en kommune og forvente, at det hele nok skal gå.
Vores kommunale arbejdspladser skal udvikle sig og have et større fokus på medarbejderne og fastholdelse. I Billund Kommune er vi bekendt med et plejehjem hvor der er fleksible mødetider. Arbejdsplanen bliver lavet ud fra de ansattes ønsker om mødetid, vagtfordeling og weekendrul. Denne model kan indføres i Varde Kommune. Som udgangspunkt tror vi ikke at dette vil medføre en ekstra omkostning i ældreplejen, da kerneværdierne skal være det der driver medarbejderne, sammenholdt med det antal timer de er ansat på. Det er en forudsætning at overenskomsterne overholdes mht. Fridøgn osv.
Vi forestiller os at den fleksible vagtplan endda vil kunne reducere antallet af dyre vikartimer, da ansvaret for planlægningen bliver en fælles opgave.
Der er et stort pres på SSA i Varde Kommune, fordi social- og sundhedshjælperene (herefter SSH) i Varde Kommune ikke må, eksempelvis, udlevere medicin eller påsætte støttestrømper, der er sundhedslovsindsatser, som de tidligere har måttet udføre. I vores nabokommuner er der forskellige udgaver af e-learning og actioncards som giver SSH kompetencer til at udføre sundhedslovsopgaver, som letter presset på SSA. Dette kræver grundig uddannelse og vedligeholdelse af kompetencerne, men det bidrager til arbejdsglæde for alle de ansatte. Denne udvikling, med fratagelse af kompetencerne er sket på baggrund af en reform af social- og sundhedsuddannelserne i 2013, men Varde Kommune har valgt at udskifte medarbejderstaben, fremfor at udvikle.