Kære teenagere – kære forældre: Lad os pege fingre!

Kom nu og lad os brokke os. Lad os pege fingre af dem alle sammen. Alt imens vi pudser egen glorie og laver statusopdateringer på Facebook om at det er hele den onde verdens skyld alle sammen. Alle andre end dig selv. Eller dine børn!

Den kvikke har måske allerede luret, at jeg har gang i et bette opråb over de her forbandede stoffer, der har krævet de første to dødsofre – i denne runde vel at mærke. (Læs: Indenfor blot en uge!)

Jeg læste med gru og kuldegysninger historien om de to (alt for unge) teenagepiger, der var blevet indlagt i Esbjerg. Jeg har selv piger på 15 og 16, så den gik rent ind. Og ja der skete det, der jo tydeligvis er sket for de fleste:

Min første tanke var den, at det her kunne mine fornuftige piger HELDIGVIS ALDRIG finde på. Til gengæld kunne jeg sagtens forestille mig, hvem det KUNNE have været, i deres sfære/skoleregi. Fordi det er jo dem, hvor forældrene har alt for travlt og ikke aner, at deres BØRN sidder i Brorsonskolens skolegård en hverdagsaften og drikker vodka-shots, så lærerne er nødt til at skrive på forældreintra, at de har svært ved at undervise, fordi eleverne er trætte (tømmermændsplaget). Det er DEM, der er potentielle ofre i en sag som denne. Det nåede jeg lige at tænke et splitsekund. Og så skammede jeg mig. Fordi jeg lige et øjeblik blev sådan en, der peger fingre og påstår, at mine egne børn ALDRIG kunne være så dumme. Det er alle de andre!

Jeg aner ikke, hvem de piger er, der heldigvis slap med livet i behold. Men jeg kan sagtens forestille mig, at de kommer fra ganske almindelige gode hjem, hvor både mor og far har fortalt dem, at det her med stoffer er NO GO. Og de har med garanti også deltaget i arrangementer i stil med DU VÆLGER SELV – og set hvordan en udpumpning foregår, er oplyst om konsekvenserne ved at tage det skidt… og alligevel sker det. Alligevel...

Og så går Danmark ellers amok. Mens de to stakkels børn ligger på intensiv, begynder vi at råbe og tage på vej. Skriver på Facebook at det er forældrenes skyld. Dumme slemme forældre, der ikke har styr på deres børn. Andre skriver at det er dem, der sælger det skidt, der burde klynges op til offentlig skue – og så er der dem, der synes pigerne selv er de allerværste. “De puttede det jo selv i munden!”

Det opstod der usædvanlig meget larm over. Og lur mig om det ikke også bliver tilfældet, når jeg offentliggør denne klumme.

Og Jeg synes faktisk, folk skal fortsætte larmen. Jo mere des bedre. Vi må ikke – og aldrig -fjerne fokus fra det her.

De her dødsfald må ikke nøjes med at blive “nyhedens interesse” – og i morgen har vi glemt det og vil hellere diskutere flygtninge, der ikke orker lære dansk.

Stop op og bliv hængende!

Herhjemme beordrede jeg mine tre piger på hhv. 13, 15 og næsten 17 til en alvorlig snak. Jeg holdt det her (Læs: råbte) foredrag om, at “det må I ALDRIG” – og “PUH MOR BLIVER SKUFFET HVIS….!”

Og pigerne lovede mig uden at blinke, at de aldrig vil røre sådan noget skrammel. Og så sagde den ene af mine piger:

“Hvis jeg nu gerne ville have fat i stoffer, så kunne jeg jo skaffe det i morgen, det er alt for nemt at få fat i, det ved alle – og ALLE ved da hvem der er rodet ind i stoffer her i Varde – hvem der sælger osv.”

Øh, ok? Så stod jeg lidt der og begyndte at pege fingre inde i mit hoved igen! Pege fingre af SSP’er (?), skolelærere/ledere, der ikke er konsekvente nok (?), forældre, der for hedehulan da må ha et hint om at ens afkom spæner rundt med piller i lommen eller opfører sig pænt underligt efter byturen (?)

Men det hjælper bare ikke noget at pege fingre. Det bliver problemet ikke løst af, tror jeg ikke! Jeg tror til gengæld ikke, vi kan tale nok om det her. Og så tænker jeg, at ALLE tabuer skal brydes!

Vi har (SGU!) pligt til at tage affære. Gøre noget. Jeg ved faktisk ikke helt hvad, for vidste jeg det, ville jeg nok have en eller anden ret fed stilling indenfor marketing ved Staten selv – men jeg foreslår at man inddrager de unge meget mere!

Lad mig lige indskyde: Jeg har KÆMPE respekt for det KÆMPE arbejde SSP gør, og ikke mindst Lions i Varde – de GØR EN FORSKEL, herom ingen tvivl!!

MEN: Det hjælper jo tilsyneladende ikke nok, at de unge præsenteres for alt det onde der kan ske, af voksne.

Så mit forsigtige forslag må være at finde nogen af de tidligere banditter, der har solgt skidtet – nogen der har taget det og er gået i hundene – eller hvad ved jeg – og sender ud til eleverne. Skræmmekampagne? Ja tak! Nej tak til pladderhumanisme. Det her skal stoppes.

Og lad mig så lige afslutningsvis pege fingre af de værste (selv om jeg nu modsiger mig selv) – for det er jo producenterne. Dem der sidder i et kælderlab. og laver de her pink bamser, der ligner slik, men som tager livet af folk. Skal vi ikke få stoppet dem? Og det kan vi kun ved at sørge for, at efterspørgslen stoppes.

Start derhjemme – tag alvorssnakken – mal en vis herre på væggen. Og drop for pokker berøringsangsten! Vælger du pillerne, risikerer du at vælge livet fra. BUM!

Jeg er klar til at læse gode forslag i kommentartråden, alt konstruktivt kan bruges, og jeg lover at videresende de gode til dem, der kan informere de unge, når forældrene ikke står ved siden af. Vi har faktisk nogle super gode aktører på banen her i kommunen, der hellere end gerne lytter og modtager fif. Sæt i gang.

Og så ellers go’ dag derude. Pas på Jer selv! (Og Jeres børn)

DEL