Iværksætter fra Varde vil hjælpe børn, der har mistet en forælder

Mette Høyer Eriksen og Maria Leerbeck

Maria Leerbeck på 31 år bor i dag udenfor Aarhus, men er oprindelig opvokset i Horne og er medstifter af tech-virksomheden Forlaget Fortæl, som skaber personlige erindringsbøger via en nyudviklet digital platform. Og netop nu er de ved at lancere en personlig mindebog til børn, der har mistet en forælder.

Iværksætteri er noget, man øver sig på
Maria stiftede sit første CVR-nummer som 17-årig, mens hun gik på Varde Handelsskole, og for et par år siden var hun med til at starte det netværk i Varde, der i dag hedder Kvinder og Karriere. Gennem to barsler har drømmen om at starte sit helt eget modnet sig – og i dag er det blevet til det digitale startup Forlaget Fortæl. Drømmen er at give børn adgang til vigtige fortællinger og erindringer om deres afdøde forældre – uanset om børnen er små eller voksne, når de mister.

–  Jeg har ikke altid tænkt på mig selv som ’iværksætter’, men i dag kan jeg jo sagtens se, at det er noget jeg altid har gjort, fortæller Maria Leerbeck, der allerede som barn kan huske at have solgt perleplader fra sin egen bod til torvedag i Horne – og senere solgte gallakjoler fra en lille butik i byen. Hun er uddannet fra CBS i København, men har også haft et par år i en stor international virksomhed.
– Jeg har brug for at være et sted, hvor der er kort fra tanke til handling. Og det er jo den ultimative frihed at være sin egen chef, fortæller hun.

Et langt sejt træk
Men det er heller ikke nødvendigvis nogen dans på roser at starte sin egen virksomhed op fra bunden, og Forlaget Fortæl er fortsat efter 18 måneder en investering af tid, penge og ressourcer. Maria har derfor et deltidsjob hos netværket Bestyrelseskvinder, og bruger resten af tiden på at udvikle det lille forlag.

–  Det koster både tid og penge at bygge en helt ny digital platform, som den vi har udviklet til vores erindringsbøger. Og man kan heller ikke undgå at man kommer til at lave fejl undervejs. Man skal bare helst gøre det så tidligt og hurtigt som muligt, fortæller Maria om erfaringerne med tech-iværksætteri.

Og finansiering af den nye mindebog er et helt kapitel for sig, for teamet bag forlaget har valgt at finansiere det via crowdfunding; en ny type af funding, hvor privatpersoner kan forudbestille et produkt og bidrage til udviklingen.

–  Lige nu søger vi 70.000 kroner til at udvikle den digitale platform, som skal bruges til at indsamle minderne om den afdøde fra venner, familie og kollegaer. Samtidig skal bogens visuelle udtryk og produktionen af bogen hos vores bogbinder, John, også finansieres, siger Maria.

Kampagnen er kommet rigtig godt fra start, og de første 25 % blev indsamlet i løbet af de første 24 timer. Kampagnen løber frem til 1. april 2019: http://kck.st/2TvTbtY

–  I udviklingen af mindebogen er vi i tæt dialog med både børn og voksne, der selv har mistet, men også med eksperter, der arbejder med børn i sorg. Og de bekræfter, at fortællingerne om dem, vi har mistet, er en vigtig del af sorgprocessen – og ofte noget der dukker op igen og igen i løbet af livet, selv mange år efter, vi har mistet.

Motivationen for at skabe mindebogen er enkel: 60.000 børn og unge under 28 år lever i dag uden deres mor eller far. Når et barn mister en forælder, mister det ikke kun et livsvidne og ofte en ekstremt afgørende kilde til kærlighed og tryghed, men det mister også sin afdøde forælders fortælling om sit liv og hvem vedkommende var, og dermed også en vigtig del af sin egen fortælling. Der vil uvægerligt opstå en masse spørgsmål om den afdøde i sorgprocessen hos de efterladte – og erindringer er det stærkeste værktøj vi har i en sorgproces.

TEAMET BAG KAMPAGNEN:

Maria Leerbech:

Maria er iværksætteren med de store drømme og dertilhørende armbevægelser. Hun får mange innovative idéer og har overblik over vores samarbejdspartnere, projekter og visioner.
Maria er uddannet fra CBS og har været engageret i iværksætteri gennem de seneste 5 år i sit virke som partner i Ladies First Network.
Hun er 31 år og bor lige uden for Aarhus med sin kæreste og to små børn.

Mette Høyer Eriksen:

Mette er journalisten med begge ben solidt plantet på jorden, der holder fast i vores værdier, dvæler ved detaljerne og hele vejen igennem sikrer kvalitet, nærvær og fordybelse i vores udgivelser og arbejde.
Mette er journalist med en kandidat i Afrikastudier og har specialiseret sig i arbejdet med livsfortællinger og har boet og arbejdet i Mellemøsten af flere omgange. Hun er 31 år og bor i København.

FAKTA:

Kampagnen for Mindebogen kører på Kickstarter.com frem til 28. marts 2019.
Målet er at indsamle 70.000 DKK til udvikling, illustration og opstart af produktion. Bogen forventes færdig til levering fra august 2019. Man kan støtte kampagnen med beløb mellem 75-1.100 DKK.
Som ‘backer’, betaler man kun såfremt hele beløbet bliver rejst. Når vi eksempelvis kun 90% af vores mål, så tilbageføres alle midler til ‘backers’.