Hvem skal have din pensionsopsparing – hvis det ikke bliver dig?

Lene Dahlbom, Privatrådgiver i Sydbank Varde. Foto: Sydbank Varde
Der tales rigtig meget om pension for tiden. Især om, hvordan vi skal sikre os, at vi sparer nok op i forbindelse med de samfundsfremskrivninger, der viser, at vi lever stadigt længere. Det er desværre ikke altid tilfældet, for nogle dør (alt for) tidligt. Faktisk før de får glæde af pensionsopsparingen, eller mens der stadig er en stor del tilbage, og hvem får så skillingerne?

– Det gør nærmeste pårørende, selvfølgelig – tænker du og ja, det er ret beset også rigtigt. Det næste naturlige spørgsmål er så, hvem ER så nærmeste pårørende? For der er noget, der hedder arv, og der er noget, der hedder begunstigelse, og pensionsmidler hører under reglerne for begunstigelse, fortæller Lene Dahlbom, Privatrådgiver i Sydbank Varde.

Begunstigelsen blev lavet om

I 2008 blev reglerne for begunstigelse lavet om. Hvor det før i tiden var sådan, at pensionsopsparingen fulgte denne rækkefølge:

Ægtefælle – livsarvinger – testamenterede arvinger

– Så indsatte man i det nye regelsæt samlever på samme niveau med ægtefælle. Det vil altså sige, at ens partner gennem et længere forhold er ligestillet med ægtefællen i de nye regler. Det kræver bare, at I enten har levet sammen i ægteskabslignende forhold i mindst to år på fælles bopæl, eller har og/eller venter børn sammen, udtaler Lene Dahlbom.

Det betyder en af to ting:

1. Hvis din pensionsaftale er fra før 2008, så får din ægtefælle naturligt opsparingen. Hvis I ikke er gift, går pengene altså direkte til dine børn.

2. Hvis din aftale er lavet efter 2008, så får din samlever beløbet, hvis I har levet sammen i mere end to år, eller har fælles børn, uanset om I er gift eller ej. Hvis I er en sammenbragt familie, går pengene altså ikke til dine biologiske børn direkte fra dig.

– Begge dele kan jo være fint nok. Det afgørende er bare, at du/I har taget stilling. Og jeg oplever tit, at kunderne ikke er opmærksomme på dette. Og det kan få stor betydning for stemningen blandt de efterladte, hvis der ikke er taget stilling til dette, mens tid er. Så mit bedste råd er:

– Tag dialogen med hinanden derhjemme over aftenkaffen. Hvem skal have pensionsopsparingen i værste fald? Hvis du for eksempel vil sikre dig, at dine biologiske børn rykker frem foran din samlever/ægtefælle, skal du aktivt gå ind og sikre dette, ved at indsætte dine børn som navngivne begunstigede på din pensionsordning. Det gør du bedst ved at tage kontakt til de institutter, hvor du har dine pensionsopsparinger stående. De kan hjælpe dig med at sikre den korrekte registrering, udtaler Lene Dahlbom, Privatrådgiver i Sydbank Varde.

– Og når I så har gjort det… Så går I tilbage til overvejelserne om, hvor meget I skal spare op, og hvordan I skal bruge et langt liv sammen med en sund økonomi. For selvfølgelig er det ikke jer, der får brug for ovenstående råd i praksis… Det er mere bare ment som et: Hvis nu…. eller rettidig omhu, slutter Lene Dahlbom.

DEL