Gør dit barn en tjeneste – tal om penge derhjemme

Nick Jensen, Privatrådgiver i Sydbank Varde. Foto: Sydbank Varde
En af de mest nyttige ting, du kan give dit barn med på vejen, er forståelse for privatøkonomi. Det behøver hverken være svært eller kedeligt, og her får du nogle råd af Nick Jensen, Privatrådgiver i Sydbank Varde til, hvordan du kommer godt i gang.

– Som forældre vil vi give vores børn den bedste start på livet. Men de gode hensigter kan ende med at spænde ben, hvis vi ikke fra en tidlig alder inddrager børn i, hvad penge er, og hvordan man forvalter dem. Som forælder er du den primære rollemodel, når det drejer sig om økonomi, viser flere undersøgelser, og derfor har du en unik mulighed for at give dit barn nogle gode vaner med ind i voksenlivet, fortæller Nick Jensen.

Frem med sparegrisen

– Allerede fra femårsalderen kender børn til penge. Derfor er der flere snakke, I kan tage over aftensmaden i relation til penge. Tal blandt andet om, hvorfor du går på arbejde, hvad du får løn for, og hvad pengene skal bruges på. Det kan være sundt at præsentere dit barn for mønter og sedler, for penge bliver hurtigt usynlige for børn, når vi bipper med dankortet eller betaler med en app. Så kan det nemt ligne, at muligheden for at bruge penge ingen grænse har, siger Nick Jensen.

– Børn er drevet af impulser, så hvad de pludselig ikke kan leve uden, betyder ikke så meget efter lidt tid. Men vi kender alle glæden ved at kunne få noget, vi længe har sparet op til. Derfor er det en god idé at lære dit barn at spare op. Sæt noget i udsigt, de skal spare op til over tid.
Du kan også give en gulerod ved for eksempel at spæde til med x, når dit barn har opsparet y. Børn behøver desuden ikke kun at have én opsparing, men kan have flere – én til fredagsslik, én til den nye cykel, osv., fortæller Nick Jensen.

Lær at lægge budget

Du kan med fordel inddrage dit barn i husholdningsbudgettet, for det koster penge at købe aftensmad, tage bad eller se fjernsyn. En øvelse kan være, at dit barn skriver ned, hvad han eller hun forbruger. Det gælder også de mere unødvendige køb.

– Lommepenge kan lære dit barn om ansvar over at skulle råde over penge. Beløbet skal selvfølgelig være tilpasset alderstrinnet – 20 kr. er meget for en femårig, men måske ikke det samme for en tiårig.
De mindre børn kan også tjene egne penge med et loppemarked eller en saftevandsbod, hvilket lærer dem at arbejde for at tjene penge, og I kan tale om værdien af at spare op.
Fra 13-årsalderen er det muligt med et fritidsjob, og det kan give anledning til en snak om skat og årsopgørelse, fortsætter Nick Jensen.

– Når dit barn flytter hjemmefra, er det dermed ikke nyt at skulle forholde sig til sin privatøkonomi – og når der skal lånes penge til eksempelvis bolig, har det lært værdien af opsparing at kende, og at lån skal betales tilbage, slutter Nick Jensen.

DEL