Fra Sonny til Zorro

7 kantens sommerspil 2016 Zorro

Danmarks måske hemmeligste musicalstjerne, er den fødte helt Tomas Ambt Kofod er en af Danmarks førende musicalstjerner. Han spiller legenden Zorro i Isabelle Alléndes version om helten med den sorte maske i Varde Sommerspil 2016. En forestilling der kan opleves på Friluftsscenen i Arnbjerg Parken fra d. 30. juni – d. 16. juli. Tomas har indtil nu været lidt anonym i medierne. Men det har taget en radikal drejning med alle de flotte anmeldelser, der er væltet ned over skuespilleren for hans præstationer i rollen som Mr. Jekyll & Hyde på Det Ny Teater.

Tomas om musicalgenren

Tomas er født til at spille helteroller. Han er høj, flot, charmerende og scenevant som få på den danske musical scene – og ja – så synger han som en drøm. “Tidligere var det i kongeriget mere velset, at se en musical i enten Londons West End eller på Broadway i New York på originalsproget. Det har taget en holdningsdrejning i Danmark. Musical kvaliteten er i særklasse! Det skyldes flere ting; blandt andet har oprettelsen af Fredericia Musical Akademi været med til at bane vejen for en bred anerkendelse i befolkningen. Det er også værd at bemærke at Maria Lucia Heiberg Rosenberg, som den første musicalskuespiller nogensinde, i 2015 fik en af Dansk Teaters fornemste udmærkelser, nemlig Teaterpokalen. I 2017 er der desuden stiftet en ny musical-award pris” slutter Tomas.

Krumspring og overspringshandlinger

Det lå ikke i kortene, at Tomas skulle være skuespiller i barndomshjemmet i Kalundborg. Selvom hans mor har været kongelig balletdanser, så var det ikke kultur, der optog familien mest. Tomas og hans søster stod for de kreative indslag i hjemmet med teaterforestillinger i stuen, og så var det ellers skolekomedierne, der tændte hans interesse for teater. Først gik Tomas på gymnasiet, arbejdede som driftsoperatør på skiftehold på Novo Nordisk et par år. Siden var han vicevært og et studie i geologi på universitet, var der også gang i, inden Tomas tog mod til sig, og gik til optagelsesprøve på teaterskolen. Han kom straks ind, og fuldførte sin uddannelse på Skuespillerskolen ved Århus Teater. Tomas blev hurtigt tilknyttet Det Ny Teater i København, hvor han i årenes løb, har spillet mange store roller.

Varde Sommerspil

Tomas Ambt Kofod hørte om Varde Sommerspil via Carsten Friis, den fynske instruktør, der det sidste årti har været tilknyttet spillene. Tomas takkede hurtigt ja til at spille rollen som ‘Sonny’ i ‘Den Eneste Ene’.

“Det er skønt at være med igen i Varde Sommerspil. Det er så livgivende at arbejde sammen med amatører, der ånder og lever for dét – ikke af dét. Engagement og hjerteblod finder du på en hel anden måde mellem amatører, som bestemt ikke er et negativt ladet ord. Amatør betyder som bekendt ‘at elske’ og det gør de i Varde, de elsker at spille sommerspil. Desuden har jeg min familie med, så vi alle kan holde lidt ferie ved Vesterhavet samtidig med. Scenen til Varde Sommerspil er også helt spektakulær i dansk teater – bare størrelsen! Desuden er det sjovt at spille udendørs, og fuldt hus og god stemning, er der jo altid” slutter Tomas.

 

Fakta:

Tomas Ambt Kofod, 47 år, gift med kjoledesigner Ane Kofod, far til Conrad på

12 og Laura på 9 år. Uddannet fra Skuespillerskolen ved Århus Teater.

Hovedroller i udvalg: The Phantom of The Opera, Love Never Dies, Les Miserable,

Evita, Miss Saigon, West Side Story.

Opgaver de næste par måneder: Hovedrollen i Varde Sommerspil i “Zorro . The

Musical”, hvor han tidligere har spillet Sonny i ‘Den Eneste Ene” og rollen som

Billy Flynn i “Chicago” på Det Ny Teater samt Waleran Bigod i “Jordens Søjler” på

Østre Gasværk Teater i efteråret 2016.

 

DEL