Flest unge flytter fra Syddanmark

Nye tal fra 2018 viser, at Syddanmark indtager tredjepladsen blandt kommuner med flest fraflyttere, og at det især er unge i tyverne, som flytter derfra.

Lejeloven.dk gør her opmærksom på, hvad man skal være særligt opmærksom på for at komme bedst gennem fraflytningen, og dermed undgå de juridiske faldgruber.

Kigger man på nye tal fra Danmarks Statistik for fraflytninger mellem regioner, indtager Region Syddanmark tredjepladsen med omkring 2000 færre fraflytninger end Region Midtjylland.

Region Fraflytninger Tilflytninger Netto         
Hovedstaden  33563 32398   1165 
Midtjylland    24276      24982  -706
Syddanmark 22083     20869  1214  
Sjælland  21728    23864 -2136
Nordjylland 11822   11359  463 

 Kilde: Danmarks Statistik

Stor andel af fraflyttende i tyverne
Af fraflyttere fra Region Syddanmark er størstedelen unge i tyverne, der udgører over halvdelen af det samlede antal flytninger. Faktisk er Region Syddanmark den region, hvor andelen af fraflyttende unge er næststørst, lige efter Nordjylland. Det betyder også, at det for mange måske er deres første fraflytning fra en lejebolig.

Mere plads for pengene
Sammenlignet med andre regioner, er det i høj grad familier med børn, som fraflytter Hovedstaden. Dette kan skyldes, at Hovedstadens høje boligpriser gør det attraktivt for børnefamilier at flytte til andre regioner, hvor der er mere plads for pengene.

Tips ved fraflytning af lejebolig
Ved en flytning er man ofte optaget af at komme godt på plads i det nye hjem, og fraflytningen bliver i den forbindelse tit nedprioriteret. Det kan dog godt betale sig at være opmærksom, hvis du vil have mest muligt tilbage af dit depositum.

Lejeloven.dk giver dig her 3 råd til, hvordan du kommer bedst muligt gennem din flytning:

  • Tjek din lejekontrakt. Ved fraflytning skelner man mellem om lejekontrakten er indgået før eller efter den 1. juli 2015. Er din lejekontrakt indgået før den 1. juli 2015, kan udlejer kræve, at du afleverer lejemålet nyistandsat, såfremt lejemålet var nyistandsat, da du flyttede ind. Det betyder, at udlejer kan kræve at alt fra gulve til køkken fremstår som nyt igen, når du flytter.
    Er din lejekontrakt derimod indgået efter den 1. juli 2015, kan udlejer ikke kræve mere end en “normalistandsættelse”. Dette består som oftest blot af en frisk omgang maling eller tapetsering.
  • Forbered dig på fraflytningssynet. Ofte vil den samme liste af punkter, som blev gennemgået ved indflytningssynet også blive gennemgået ved fraflytningssynet. Det kan derfor være en god ide selv at kigge listen igennem, inden fraflytningssynet afholdes.
    På den måde kan du eventuelt komme udlejer i forkøbet ved at udbedre punkterne forinden og slippe for den helt store håndværkerregning.
  • Skriv kun under hvis du er enig. Det er meget vigtigt, at du er opmærksom under gennemgangen af lejemålet og ikke skriver under på fraflytningsrapporten, hvis ikke du er helt enig med udlejer.
    Når du først har skrevet under, er der ingen vej tilbage, og du hæfter for de udbedringer, som fremkommer på listen.

Leder din flytning dig til flere spørgsmål, kan du læse mere på Lejeloven.dk, hvor du også finder flere gode råd.