Flere børn fik ål i nettet til Varde Å Dag!

Ål i Danmark er ikke længere noget almindeligt syn i de danske søer og åer. Alligevel fik flere børn ål i deres ketsjer, da de undersøgte åen til Varde Å Dag.

Varde Å Dag blev virkeligt godt besøgt søndag. Og særligt en ting blev bemærket hos naturvejlederne hos NaturKulturVarde. Ålen som siden 2008 har været rødlistet hos IUCN (Den Internationale Union for Naturbeskyttelse) blev set af flere børn, da de undersøgte åen.

– Ålen har haft det svært de sidste 30 år. Bestanden er under 10% af hvad den var for 30 år siden. Derfor er den en yderst sjælden gæst på disse kanter. Alligevel fik flere af børnene en lille ål i deres ketsjer, da de deltog i vores aktiviteter til Varde Å Dag. Det er meget positivt – udtaler Jonas Gadgaard, naturvejleder hos NaturKulturVarde.

Bedst besøgte

Ud over den opsigtsvækkende tendens, var Varde Å Dag måske den bedst besøgte, siden markeringen fandt sted for første gang i 2012.

I Varde, ved Varde Sejlklub og Varde Ro klub var der også stor aktivitet. Ud over udstillede biler, og mange lokale foreninger, havde NaturKulturVarde og Varde Sportsfiskerforening, i et samarbejde, lavet mange forskellige tiltag, som var målrettet dagens yngste gæster. Her var der konkurrence i at kaste med snøre, maling af ”træ-fisk”, undersøgelse af åen og meget mere.

Desuden kunne man også finde Varde Sportsfiskerforening i Hodde Forsamlingshus, hvor de blandt andet viste NaturKulturVardes serie af kortfilm ”Laksens Rejse i Varde Å”.

FAKTA:

– Varde Å Dag startede i 2012 som en del af Vadehavsprojektet. “Maritime oplevelser i Nord” var en del af Vadehavsprojektet, som blev gennemført 2010-12 med støtte fra Den Europæiske Fond for Regional Udvikling og Vækstforum i Region Syddanmark til at udvikle oplevelsesøkonomi.

– Ål har sammen med torsk og sild været en af de vigtigste spisefisk i Danmark siden stenalderen. Indtil for ca. 30 år siden var ålen en almindelig fisk i søer, åer og floder i Europa. I Danmark toppede fangsten af ål mellem 1920-1970.