Feriebilister gambler med trafiksikkerheden pga. træthed

Kør udenom træthedsulykker: En ny undersøgelse fra GF Fonden viser bl.a., at 17 procent af de danske kør-selv-turister lader den samme chauffør køre mere end otte timer. Genvejen til at komme sikkert frem på ferie er gode pauser og at skifte chauffør undervejs. Foto: Stock, GF-arkiv
Vågen bag rattet: En ny undersøgelse foretaget af YouGov for GF Forsikrings fond viser, at 1 ud af 10 danske kør selv-turister har gamblet med trafiksikkerheden, fordi de ikke var udhvilede nok til turen. Derfor opfordres årets feriebilister i Sydvestjylland til at følge få enkle træthedsråd, inden de sætter sig bag rattet.

Ferieadrenalinen og forventningens glæde suser i kroppen, men træthed er en almindelig og farlig passager, når man længes efter at nå hurtigt og problemfrit frem til sin destination. En ny undersøgelse om danskernes kør-selv-ferier foretaget af YouGov for GF Fonden peger bl.a. på, at mere end hver femte planlægger at køre tidligt om morgenen mellem kl. 3 og 5, hvor risikoen for træthedsulykker ifølge trafikanalyser er størst, fordi kroppens døgnrytme registrerer, at det er nat.

– Skal sydvestjyderne på kør-selv-ferie, så planlægger mange sikkert afrejsen med udgangspunkt myldretid ved fx Hamburg og en ankomst på et fornuftigt tidspunkt på dagen, siger Kim Nielsen, fra det kundeejede forsikringsselskab, GF Forsikring, der bl.a. har kontor i Esbjerg.

Trafikanalyser viser også, at risikoen for ulykker er størst, når man har sovet i mindre end 6 timer eller har været vågen i mere end 16 timer. Ikke desto mindre viser undersøgelsen fra GF Fonden, at nogle af de danske kør selv-turister ikke accepterer kroppens fysiologi og behov og dermed udsætter både sig selv om andre for fare. I 10 procent af feriebilerne havde føreren nemlig ikke sovet tilstrækkeligt, inden han eller hun satte sig bag rattet på enten udrejsen eller hjemrejsen.

Skift chauffør undervejs
Kører du i bil i mere end otte timer helt uden pause, så bliver ulykkesrisikoen ifølge trafikanalyser fordoblet. GF Fondens undersøgelse viser, at 8 procent planlægger, at det er den samme chauffør, der skal køre så meget på vej til næste ferie. Planlægningen står desværre i kontrast til realiteterne, for undersøgelsen viser også, at 17 procent af kør-selv-turisterne på den seneste ferie rent faktisk lod den samme chauffør køre i mere end otte timer eller lod den samme chauffør køre hele vejen.

– Det er på mange måder en hjælp til en god rejse, hvis man har mulighed for at skifte chauffør undervejs. Trafikken på motorvejen kræver høj koncentration og en frisk chauffør. Heldigvis peger undersøgelsen på, at næsten halvdelen skifter chauffør minimum hver 3.-5. time, siger Kim Nielsen.

Overnatninger på vej til ferien
Derfor er det også godt, at 2 ud af 3 af kør-selv-turisterne faktisk vælger at tage en overnatning på vej på ferie. På hjemrejsen falder tallet dog til ca. hver anden.

– En overnatning på rejsen giver ro og hvile fra trafikken for hele familien. På vej til destinationen er der nok flere, der overnatter, så de ikke skal begynde ferien med at sove ud, og det kan også have betydning for, at de ankommer på et fornuftigt tidspunkt. På vejen hjem er der flere, der kører igennem – måske fordi man ved, at egen seng venter, slutter Kim Nielsen fra GF Forsikring i Esbjerg.

Vågen på vejen – tre gode ferieråd:
  1. Kør gerne tidligt, men følg kroppens døgnrytme og kør ikke for tidligt. Risikoen for ulykker er stor mellem kl. 3 og 5, hvor kroppen fortæller, at det er nat.
  2. Skift chauffør undervejs – gerne hver 3.-5. time, og hold ofte pause. Kører man mere end 8 timer i stræk helt uden pauser fordobles risikoen for ulykke.
  3. Vær udhvilet, og sørg for at få sovet mindst 6 timer, inden turen starter. Overvej gerne en overnatning til og fra destinationen.

DEL