Fem råd til dig, der overvejer at investere i aktier

Michael Jøker Eg, Privatrådgiver i Sydbank Varde. Foto: Sydbank Varde
Du behøver ikke specialistviden for at kaste dig ud i at investere. Det kræver dog, at du er villig til at sætte dig ind i en række ting. Her får du fem gode råd, som kan sætte gang i de indledende overvejelser om aktiehandel.

Du har måske hørt, at det er en god idé at investere bredt og over lang tid. Men hvad betyder det egentlig, og hvad skal du ellers være opmærksom på, inden du investerer? Her vil Michael Jøker Eg, Privatrådgiver i Sydbank Varde, give fem råd til dig, der er grøn på området, men gerne vil forsøge at øge din formue.

Hvor risikovillig er du?

– Det er forbundet med en vis risiko, når du investerer, og det vil det altid være. Der er forskel på risikoen alt efter, hvor du placerer dine opsparede penge. Derfor er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvorfor du vil handle med aktier, og hvor stor en risiko du er villig til at løbe. Jo større andel aktieinvesteringen udgør af din formue, des større udsving skal du kunne acceptere. Er det at investere helt nyt for dig, så er det en god tommelfingerregel at investere et beløb, du synes er stort, men som du kan tåle at tabe, fortæller Michael Jøker Eg.

Lav en strategi – og følg den

– Det er altid en god idé at have en plan. Har du det – og holder du den – undgår du, at dine følelser tager over, og du er i stedet på forkant, hvis der opstår pludselige ændringer på aktiemarkedet. I din strategi skal du forholde dig til, hvad du vil investere i, hvor mange penge du vil investere, hvad dine mål er, og hvornår du vil sælge dine aktier igen. Vil du handle aktivt, skal du bruge meget tid på at følge med i selskabsnyheder – alternativt kan en god aktieportefølje passe sig selv i mange år, udtaler Michael Jøker Eg, Privatrådgiver i Sydbank Varde.

Gør ikke noget i blinde

– Inden du smider penge efter en investering, så research på området og få professionel rådgivning – eventuelt fra din bank. Uanset hvor du får din viden fra, så husk at være kritisk overfor de mange råd. Forstå hvad du køber, før du handler, og invester i åbne og aktionærvenlige selskaber. Hvis du bliver lovet meget høje afkast, betyder det – uden tvivl – meget høj risiko både for store udsving eller helt at miste det investerede beløb, siger Michael Jøker Eg, Privatrådgiver i Sydbank Varde.

Lav en tidshorisont

– En tidshorisont skal bestemme, hvor lang tid du vil holde fast i din investering, før du sælger den igen. Aktiemarkedet kan have store udsving, og derfor er det vigtigt, at du sætter en tidshorisont, før du vælger, hvilken type investering du vil foretage dig. Jo længere din tidshorisont er, jo mere risiko kan du tage – i den forstand, at jo højere en andel kan aktier udgøre af din formue, eftersom din investeringen kan tåle, at aktiemarkedet svinger, fortæller Michael Jøker Eg.

Fordel på flere værdipapirer

– Det er her, vi vender tilbage til det overordnede råd: Invester bredt. Når du skal beslutte, hvilke selskaber du vil investere i, er det mest fornuftigt at vælge flere forskellige og gerne fra forskellige brancher. På den måde får du spredt dine investeringer – og din portefølje vil dermed være mindre sårbar, hvis der er svingninger eller nedgang i et enkelt selskab eller branche, slutter Michael Jøker Eg.

DEL