Fem fradrag i årsopgørelsen, du bør dobbelttjekke

Bjarne Eg

I starten af marts kan du se, om du får penge tilbage fra Skat – eller om du skal betale. Men husker du at tjekke, om du nu også får de fradrag, du er berettiget til, og om felterne er udfyldt korrekt?

–  Nu er det snart den tid på året igen. Regnskabets time for din privatøkonomi, kan man sige. Om få uger gør Skat status over dine indtægter, udgifter og gæld i det forgangne år. Og så bliver Skats hjemmeside og telefonlinjer ellers lagt ned af overbelastning, siger afdelingsleder Bjarne Eg fra Sydbank Varde.

–  Vi vil alle sammen gerne vide, om vi får penge tilbage. Men det er faktisk ikke det eneste, der er interessant ved årsopgørelsen. Fradragene spiller også en kæmpe rolle – her kan være mange penge at spare. Men det er dit eget ansvar, at tallene stemmer, så det er en god idé at gå dem efter i sømmene, så du ikke snyder dig selv. Så her er de fem fradrag, danskerne typisk glemmer at tjekke, og som jeg synes, du skal være ekstra opmærksom på, fortæller Bjarne Eg.

Håndværker- og servicefradrag: Det er kun dig, der ved, hvilke håndværks- og serviceydelser du har fået udført. Så det er også kun dig, som kan indberette de rigtige tal til Skat og dermed få det fradrag, du er berettiget til. Du skal være opmærksom på, at hvis du vil benytte fradraget for 2018, skal du have betalt regningen senest to måneder efter årsskiftet, altså inden 28. februar 2019.

Kørselsfradraget skal du som udgangspunkt selv indberette. Hvis du kører mere end 24 kilometer til og fra arbejde, kan du få fradrag for kørslen, uanset hvilket transportmiddel du benytter dig af. Har din jobsituation og arbejdspladsens geografiske beliggenhed ikke ændret sig inden for det seneste år, vil oplysningerne fra tidligere årsopgørelse automatisk blive indskrevet på den aktuelle. Men tjek det for en god ordens skyld. Og husk, at der ikke er fradrag for hjemmearbejdsdage.

Børnebidrag er den sum penge, én forælder giver til en anden, hvis de ikke bor sammen. Der er næsten fuldt fradrag for dette beløb. Bidragets størrelse er ofte noget, man aftaler indbyrdes forældrene imellem, og derfor ved ingen andre – heller ikke Skat – hvor stort et beløb, der skal fritages for skat. Det skal du selv indberette.

Fradrag for renter på lån
Betaler man af på et lån, kan man få fradrag for renterne. Fradraget kommer automatisk på ens årsopgørelse, og her kan man se, hvor Skat har oplysningerne fra. Det er altid en god idé at tjekke, at indberetningen af lånets størrelse og renter er gjort korrekt.

Aktier, værdipapirer og udbytte. Skats beregningssystemer kan udregne nogle af oplysningerne, men ikke alle. Så giv dem lige et tjek for en sikkerheds skyld. Og er du i tvivl, så tag fat i din bankrådgiver.

For selv om du sikkert betaler din skat med glæde, så er der jo trods alt ingen grund til at betale for meget…

DEL