Er din bil klar til skiferien?

Henrik Andreasen, værkfører hos Michaels Automobiler er ved at teste en bil Arkivfoto: Henrik Clausen Pedersen

Eller hvad med at leje en bus til din bilferie hos Michaels Automobiler

Der er rigtig mange, som vælger kør-selv-ferie og hos Michaels Automobiler er busudlejning ikke noget nyt. De har tre busser til udlejning – en 7, 8 og en 9 personers, 2x VW Multivan og en VW Caravelle, hvoraf de har haft den ene af busserne i længere tid. . Sidste sommer var busserne lejet ud og var både i Italien og Kroatien.

 
Billigere end flybilletter
–  Der er flere fordele ved at leje en bus. Er man f.eks. to familier afsted sammen, så slipper man for at køre i to biler. Har man ikke to biler, som man tør at køre i rent sikkerhedsmæssigt, så kan løsningen være at leje en bus, fortæller værkfører Henrik Andreasen fra Michaels Automobiler i Varde.

Kunderne kan leje busserne for den periode, som de skal bruge den – derved er de ikke bundet af at skulle leje den i præcis en uge eller 14 dage.
– Vi har en dagspris der hedder 925 + moms inkl. 200 km, men derudover, så finder vi en specialpris, hvis man skal afsted i 10 dage. Den koster 5000 i ugen + moms inklusiv 1400 km, fortæller værkfører Henrik Andreasen.

– Alle busser er folkevogne – to VW Multivan og en VW Caravelle/Transporter, som begge kun kræver almindeligt kørekort. De er begge bygget til at kunne køre med trailer, men her kræves der et trailerkørekort.

Alternativet til at køre på ferie med en trailer kan der sættes en tagboks på busserne. På den måde bliver der er plads til f.eks. ski eller anden bagage, hvis det ønskes. Prisen bliver kun 500 kr. ekstra.

Book busserne allerede nu til årets sommerferie. Der er dog stadig ledige pladser til at leje busserne i uge 7.

Kunderne er gode til at få foretaget et ekstra biltjek
Når danskerne vælger selv at køre på ferie, så kan man være tilbøjelig til at tro, at bilisterne overser vigtigheden af et ekstra biltjek. Dette er dog ikke tilfældet blandt kunderne hos Michaels Automobiler.
– Jeg synes, at folk er gode til at melde ud, at de godt vil have tjekket op, om alt er som det skal være. Vores kunder er gode til lige at komme her rundt en måneds tid inden de skal afsted, og det gælder også sommerferie, siger værkfører Henrik Andreasen.
– Selvom de ikke skal have et serviceeftersyn, så spørger de, om de ikke lige kan få et sommerferietjek eller et vintertjek, så de lige kan få tjekket op på de generelle ting, om der er nogle dæk, der er trælse eller noget andet, når de nu skal kører sådan en lang tur.

Når man vælger at køre på ferie i egen bil, så er der flere punkter, som man skal være opmærksom på.

– Frostvæske og at batteriet det er intakt, viskerblade og selvfølgelig service, men det har folk styr på, men lige de der ting, det er vigtigt, at der er styr på dem, inden de tager afsted.
– Vinduesviskere skal man bruge på hele turen. Er der salt på vejene og de er fugtige, så skal man sprinkler konstant, og dur viskerbladene ikke, så får man ringere sigtbarhed.
– Norge bruger ikke salt, men grus og så bliver vinduerne ekstra beskidte, fortæller Henrik Andreasen.
 
Startproblemer
Det danske vintervejr skaber normalt ikke de store startproblemer i modsætning til lavere frostgrader i udlandet. Typisk er det problemer med batteriet.

– Når det er sådan noget vejr, som det er herhjemme nu her, så kan bilen starte fint, men kommer bilen så ned i 20 graders frost og står et par dage eller tre, og den ikke kan starte, så kan det være batteriet, der har bukket under.

– Før i tiden døjede meget med frostvæske, men i dag er det jo mere eller mindre færdigblandet frostvæske man hælder på, så det er der styr på.

Pigdæk og snekæder
Nogen steder kan du anvende pigdæk, men hvordan fungere det lige? Er det noget, der sættes på dækkene?

– Nej, de sidder i dækkene. Du kan få et vinterdæk i dag, som er beregnet til pigge, og så kan du, hvis du skal bruge det på et tidspunkt, få sat piggene i ved ’’dæk-manden’’. Jeg kan ikke gøre det, da der skal specialudstyr til for at trykke dem i hullerne i dækkene, slutter Henrik Andreasen.

Det er dog ikke tilladt at køre med pigdæk i Tyskland.

https://fdm.dk/alt-om-biler/udstyr-sikkerhed/daek/regler-vinterdaek-andre-lande