Er du blandt de mange, der er ramt?

Influenza skyldes infektion i de øvre luftveje. Alle kan blive ramt af influenza. Det er dog især ældre over 65 år og andre personer med sygdom, der påvirker immunforsvaret, som har øget risiko for et alvorligt forløb af influenza.

Influenza er en typisk vintersygdom. Den tilbagevendende vinterinfluenza kaldes sæsoninfluenza, og den optræder i bølger af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts. Et par gange i løbet af en 10-årig periode kan influenzaforekomsten være markant højere end forventet, og så er der tale om en egentlig epidemi. Under en sådan epidemi kan op til 20 % af befolkningen blive ramt af sygdommen, og der ses typisk stigning i hospitalsindlæggelser og overdødelig blandt de ældre og svækkede.

Selvom sæsoninfluenza vender tilbage hver vinter, bliver man ikke syg hvert år. Undersøgelser viser, at voksne over 30 år typisk kun rammes af sengekrævende influenza sygdom ca. hvert 5. år, hvorimod børn typisk rammes oftere. Det er i høj grad smitte blandt børn, der holder smitten i gang.

Hvad er tegnene på influenza?

– hovedpine
– feber omkring 38 til 40 grader
– ømme muskler og led, samt brystsmerter
– mangel på appetit
– træthed og svaghedsfølelse
– løbende næse og øm hals og svælg
– eventuelt tør hoste og urolig søvn
– man fryser og har kuldegysninger.

Hvad kan man selv gøre?

– Drik meget, da man taber væske under feber .
– Hold dig i ro, gerne i sengen.
– Sov meget.
– Undgå at ryge og drikke alkohol , da dette kan forlænge sygdomsperioden.
– Tag eventuelt hostemedicin . Man sover bedst, hvis søvnen er uforstyrret af hoste .
– Tag eventuelt febernedsættende og smertestillende medicin . Husk dog at holde dig i ro, selvom du føler dig bedre tilpas.
– Bliv inden døre og forkæl dig selv, indtil sygdommen er overstået.
– Søg læge, hvis symptomerne ikke aftager efter en uge.

Kilde: Dansk Seruminstitut