Der er øget fokus på tænderne

42-årige Jep Seeberg er specialtandlæge hos Tandlægerne Berthelsen og Valdimarsson

Af Eva Zauner Andresen

42-årige Jep Seeberg er specialtandlæge hos Tandlægerne Berthelsen og Valdimarsson, der har klinikker i henholdsvis Ribe og Varde.

Han er bosat med sin familie i Ribe, hvor han også er født og opvokset, og altså er vendt retur til, efter en afstikker til Århus for at studere til specialtandlæge, eller det mere folkelige, bøjletandlæge.

Jep er at finde på klinikken i Ribe hver mandag, hvor han modtager patienter henvist helt fra Varde, samt tilser patienter, der efter eget valg kommer ind til en tandregulering.

Resten af ugens dage er han primært tilknyttet tandklinikker i Vejen Kommune.

Når han ikke er i Ribe, er der dog stadig uddannet personale tilstede til tandregulering, så man kan trygt besøge klinikken, hvis bøjlen driller, eller der skal foretages andre lettere reguleringer.

–  Fordelen er, at jeg ikke behøver se hver gang der er behandling. Der er nogen her, der kan gøre det hele ugen, forsikrer Jep Seeberg.

I forhold til patienter, ser man i klinikken at flere og flere kommer ind fra gaden, og ønsker en tandregulering.

Men det er lige dele folk, der henvises fra egen tandlæge og folk der selv kommer ind, af kosmetiske årsager.

–  Kosmetisk, så kan man sige, at der er flere og flere der ønsker at få gjort noget ved tænderne, eller udseendet.

 

Øget fokus på udseendet

Han mener at det hænger meget sammen med det øgede fokus på udseendet. Patienterne kommer også i klinikken i en senere alder end man gjorde tidligere. Det er aldrig for sent at få reguleret tænder, tænderne kan flyttes hele livet. Primært behandler Jep Seeberg voksne i klinikken i Varde.

Udover den kosmetiske indikation for behandling, er der også en del af patient gruppen der har funktionel indikation for behandling, en del af disse  kan have så store afvigelse, at de ikke kan behandles med bøjle alene.

Disse patienter behandles med en kombination af kirurgi og tandregulering. Dette foregår i samarbejde med Esbjerg Sygehus, kæbekirurgisk afdeling. Dette kræver henvisning fra enten egen tandlæge, eller en specialtandlæge.

–  Man kan altid få et uforpligtende tilbud eller vurdering på, om der kan gøres noget ved det

Som voksen kræver tandregulering hos en specialtandlæge egenbetaling.

Udviklingen har gjort det nemmere og smartere at få reguleret sine tænder end det var tidligere, hvorfor man også kan opleve bøjler der er nærmest usynlige.

Det gammeldags nakketræk er eksempelvis erstattet af små implantater, man sætter i for at justere.

Der findes forskellige løsninger, så frygten for nakketræk, behøver ikke holde en tilbage.

Prisen svinger fra regulering til regulering, men man er altid velkommen til at komme ind og få et tilbud.

Den gennemsnitlige behandlingstid er omkring halvandet år.

–  Vi følger patienten i to år efter endt behandling, for at være sikker på at tænderne bliver hvor de er flyttet hen, og at patienten er tilfreds, slutter Jep Seeberg.