Campaya.dk: Kun to ledige sommerhuse i uge 30

Arkivfoto
Campaya.dk har 2158 sommerhuse i Varde Kommune, og lige nu er der kun to ledige i uge 30, hvilket i praksis vil sige, at der er udsolgt. Den store efterspørgsel er selvfølgelig enormt positivt, men der er også bagside af medaljen.

Tallene er trukket fra campaya.dks søgemaskine, som rummer størstedelen af udlejningssommerhusene fra både bureauer og private.

– Det er ikke noget nyt, at sommerhusene er populære i højsæsonen. Det nye er, at sommerhusene i år er lejet ud langt tidligere end sædvanligvis, og det understreger behovet for at få gjort flere sommerhuse tilgængelig for udlejning i højsæsonen, fortæller Jesper Kamp Kruse, kommunikationschef i campaya.dk

Varde Kommune kan gå glip af millioner i turismeindtægter hvert eneste år

– Ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening giver ét udlejningssommerhus samlet en turismeindtægt på årsbasis på 300.000 kroner, når de besøgendes øvrige forbrug på ferien regnes med. Et tal, der virker meget sandsynligt. Et gennemsnits sommerhus genererer 130.000-160.000 i ren lejeindtægt årligt, siger Jesper Kamp Kruse og fortsætter:

– Mit bud vil være, at der lige nu kan lejes 500-1000 sommerhuse mere ud i Varde Kommune i højsæsonen. Efterspørgslen er enorm, og vi og vores kollegaer i udlejningsbranchen siger hver dag nej til mange, der gerne vil leje.

Hvad kan der så gøres, for at få flere sommerhuse gjort tilgængelige for udlejning?

– Den forhenværende regering hævede det skattefrie bundfradrag for udlejning gennem bureau fra 21.900 til 40.900, uden at det endnu har gjort noget nævneværdigt for kapaciteten, siger Jesper Kamp Kruse og fortsætter:

– En analyse fra Dansk Kyst- & Naturturisme (side 53) viser dog, at øget indtjening ved udlejning er det, flest sommerhusejere, der ikke udlejer lige nu, ønsker, hvis de skulle begynde at leje ud. Så måske mangler vi bare endnu at se effekterne af det forhøjede fradrag.

– Mit bud er, at vi mest af alt mangler at få bredt fortællingen om, hvor meget godt et af de sommerhuse, der ellers bare står tomt store dele af året, faktisk kan gøre for lokalområdet, hvis det sættes til udlejning.

– I et økonomisk perspektiv bidrager sommerhusudlejningen enormt til indtjeningen i butikker, restauranter, attraktioner mv. i nærområderne. Mange sommerhusejere er typisk stærkt lokalt forankret og har stor interesse i at støtte lokalmiljøet. Det er der i høj grad mulighed for at gøre ved at sætte ikke særligt brugte sommerhuse til udlejning bare en lille del af året, fortæller Jesper Kamp Kruse

– Udlejes et sommerhus fx til 150.000 kroner årligt, vil sommerhusgæsterne typisk smide et tilsvarende beløb direkte i kasseaparaterne rundt omkring ved de lokale handlende, slutter Jesper Kamp Kruse.

Hvert år, hvor vi som branche må melde om udsolgt, betyder det et kæmpe tab af indkomst til lokalområdet.

DEL