Business Region Danmark til Sophie Løhde: Anbefaler udflytning af flere statslige arbejdspladser til området

 Business Region Esbjerg (Esbjerg, Fanø, Tønder og Varde kommune) har sammen udarbejdet og sendt et brev til innovationsminister Sophie Løhde. Heri anbefaler de udflytning af flere statslige arbejdspladser til området.

Brevet til Sophie Løhde ses her:

Kære Sophie Løhde

Forud for næste runde af udflytning af statslige arbejdspladser ønsker vi i Sydvestjylland at gøre opmærksom på områdets styrker og vores parathed til at tage imod på bedste vis. I Tønder, Varde, Fanø og Esbjerg Kommune taler vi med samlet stemme, når vi udtrykker et fælles ønske om at få flere statslige arbejdspladser til området. Vores fire kommuner er forenet i den tværkommunale enhed Business Region Esbjerg (BRE), og vi kan i fællesskab garantere et velfungerende og gennemafprøvet setup for modtagelse, ligesom vi gerne stiller vores lokalkendskab og tidligere erfaring til rådighed, når du skal udarbejde din plan for udflytning.

Business Region Esbjerg er klar til at modtage statslige arbejdspladser

I Business Region Esbjerg ved vi, at flere statslige arbejdspladser vil gavne alle kommuners erhvervsudvikling og bosætning uanset, hvor i området arbejdspladserne placeres. Geografien og infrastrukturen binder os tæt sammen, og vi ønsker alle at videreudvikle landets vestlige vækstcenter. Vi har etableret et tæt og værdifuldt samarbejde både internt mellem kommunerne i BRE og med andre uden for området. Desuden har vi tæt kontakt til offentlige parter, erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner, foreninger og borgerne. En af de helt store fordele ved at placere statslige arbejder i et område med så tæt sammentømrede samarbejdspartnere er, at det en kommune ikke selv kan tilbyde, kan området tilbyde sammen.

Gode erfaringer med håndholdte tiltag for arbejdspladsen

Vi er vant til at modtage både private og offentlige arbejdspladser og medarbejdere her i området, hvor vi har opbygget solid erfaring. Vi tilbyder i alle fire kommuner en håndholdt service, som matcher de konkrete ønsker og behov som en given arbejdsplads og arbejdstager har. Vi har tidligere med succes håndteret rekruttering, hjælp til at skaffe bolig og i det hele taget tage hånd om de enkelte familiers behov. Tidligere erfaringer med modtagelse af statslige arbejdspladser viser, at der ikke er problemer med at rekruttere. Erfaringen viser også, at rekrutteringen også sker i mere fjerntliggende dele af landet. Udflytningerne understøtter arbejdstagernes mobilitet, og de arbejdspladser, der flyttes til Sydvestjylland vil opleve gode rekrutteringsmuligheder pga. kombinationen af vores store arbejdskraftopland og den velfungerende infrastruktur og erhvervsstruktur.

Arbejdskraftpotentialet giver gode rekrutteringsmuligheder

Vores erhvervssammensætning er meget bred, og mangfoldigheden i arbejdspladserne medfører et stort potentiale for at kunne finde arbejde her i området uanset uddannelsesmæssig baggrund. 2 Vi tilbyder gode uddannelsesmuligheder og har alle uddannelser lige fra folkeskoler til universiteter – og mange af dem endda med internationale linjer. Det store arbejdskraftopland og samarbejde på uddannelsesområdet giver mange muligheder for at skaffe arbejde til medflyttende partnere, når arbejdspladser flyttes til området. Kommunernes tilflytterservice og jobcentrenes indsatser øger mulighederne betragteligt.

Gode erfaringer med håndholdte tiltag for ansatte og deres familier

Vi prioriterer en indsats for dem, der ønsker at flytte hertil. Hver kommune har derfor ansat dedikerede bosætningskoordinatorer, der gør en stor indsats for at give nye borgere en god start – uanset årsagen til, at de skal flytte. Tilflytterservicen starter allerede inden, man har besluttet sig for at flytte til den konkrete kommune. Potentielle tilflyttere kan få informationer og rundvisninger, som viser områdets mange muligheder. Disse tilbud varieres, så de passer til dem, der flytter hertil. Denne håndholdte indsats og service både øger mulighederne for at tiltrække nye borgere, og højner sandsynligheden for at ramme rigtigt første gang, så fastholdelsen øges. Boligforeningerne og ejendomsmæglerne er naturlige samarbejdspartnere for bosætningskoordinatorerne. De hjælper med at finde en egnet bolig, hvis den nye borger/familie ikke ønsker at købe hus med det samme, og de kan hjælpe med særlige pendlerboliger for dem, der bor langt fra arbejdspladsen. Vi har også ”partnerlivskonsulenter”, der som en del af tilflytterservicen yder en målrettet service, så de danske og udenlandske partnere, der flytter med hertil, både socialt og fagligt falder godt til i området. Partnerlivskonsulenterne øger sandsynligheden for at partnerne kommer i arbejde og sikrer i det hele taget de bedste muligheder for hele familien, der skal flytte til området. Vi har velfungerende samarbejde på beskæftigelsesområdet (fx jobcentre og erhvervscentre) og med de øvrige offentlige myndigheder i kommunerne. Vi står også sammen på erhvervsområdet, uanset om det gælder placering af nye arbejdspladser, erhvervsudvikling generelt eller samarbejde om erhvervsrettede uddannelser. Samarbejdet øger mulighederne for at kunne tilbyde kvalificeret arbejdskraft.

God infrastruktur øger fleksibiliteten

Infrastrukturen gør det muligt at komme langt på kort tid. Der er gode veje og mange muligheder inden for offentlig transport, eksempelvis nord-syd jernbanen med gode forbindelser og både motorvej og togforbindelser mød øst. Der er også en naturlig adgang til udlandet med Tyskland mod syd og England mod vest. Med havnen i Esbjerg og lufthavn i både Billund og Esbjerg er der også gode forbindelser til resten af landet og verden. Vi arbejder desuden videre med en infrastruktur, der giver endnu bedre forbindelse nord-syd. Den gode infrastruktur og erhvervsstruktur skaber også gode vilkår for pendling. Der er mange muligheder for at bo i én kommune og arbejde i en anden, og det interne pendlingsmønster viser, at næsten 10.000 arbejder i en af de tre andre BRE kommuner, end den de bor i.

Mulighed for både drømmebolig og drømmejob

Vi har en mangfoldighed af boligmuligheder – både inden for eje, andel og leje. Vi kan tilbyde alt fra by til land, fra lejligheder til storparceller, fra nybyggeri til håndværkertilbud. Der brede spænd af m2-priser gør det muligt at finde boliger for enhver. I lokalområderne gør udviklingsråd, lokalråd og andre lokale ildsjæle en stor indsats for at skabe de lokale tilbud, som borgere ønsker. Kommunerne i BRE bakker tæt op omkring de lokale indsatser og støtter derfor konkrete initiativer. I hele området finder man musik, teater, kunst og anden kultur af høj kvalitet. De kulturelle tilbud favner blandt andet Musikhuset i Esbjerg, Danmarks største amatørteater 7-kanten i Varde, den årlige Tønder 3 Festival, museet Tirpitz ved Blåvand og Vadehavscenteret syd for Ribe. Desuden har hele området et utrolig stærkt foreningsliv, der skaber en god mulighed for hurtigt at opbygge netværk.

Naturen er en fællesnævner

Vi er alle en del af Nationalpark Vadehavet, og vi lever midt i de skønne omgivelser langs den jyske vestkyst. Det er en fælles prioritet at udnytte naturens mange muligheder og gøre det attraktivt for alle, der bor her eller besøger området i kortere eller længere tid.

Mange muligheder for placering af arbejdspladser

Vi har fokus på at skabe gode vilkår for områdets arbejdspladser og tilbyder bygninger og jord til gode priser. Vi prioriterer det højt at kunne efterleve de konkrete behov, så udflytningerne kan ske så smidigt som muligt og på de tidspunkter, I fra regeringens side ønsker. Vores holdning er, at nye statslige arbejdspladser kommer alle til gode, uanset hvor den placeres her i området, og vi kan imødekomme behov uanset arbejdspladsens fagområde. Vi ønsker at sikre, at udflytningerne giver mest mulig synergi, og derfor hjælper vi meget gerne med at undersøge og beskrive de lokale faglige klynger ift. mulige placeringer. Du er derfor meget velkommen til at tage kontakt til os, hvis der er noget, vi kan være behjælpelige med enten i BRE eller i de enkelte kommuner.