Brug sommeren til at tjekke huset for skader

Foto: Villatips
Det er en god idé at bruge foråret eller sommeren til at gennemgå dit hus for skader og mulige forbedringer. Sommerhalvåret er nemlig ideelt til at få klaret den udvendige vedligeholdelse af dit hus.

Det er lettere at komme op på taget i sommerperioden, når det er tørt. Samtidig gør den tørre periode det nemmere at se sprækker og småskader, så de kan tages i opløbet, inden de udvikler sig til dyre reparationer.

4 ud af 5 husejere har skader på huset

Ifølge Heinz Birk, direktør for Jydsk Tagteknik, så har 4 ud af 5 husejere skader på huset. Jydsk Tagteknik ved, hvad de taler om. De har med stor succes udført over 10.000 gratis Hustjek for husejere over hele landet.

Det er især skader som revner, afskalninger og frostsprængninger i tag og murværk samt råd og svamp forårsaget af slid og fugtskader, som Jydsk Tagteknik oplever hos deres kunder, når de gennemgår huset. Også sidste års tørke har sat sine spor.

Mange husejere fik sætningsskader, som følge af tørken, og har endnu ikke fået udbedret disse revner i husmur og sokkel. Skaderne kan være blevet forværret efter vinteren, så det er vigtigt at få dem udbedret, så de ikke udvikler sig yderligere. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke reparerer og vedligeholder dit hus.

Forsikring dækker ikke manglende vedligeholdelse

Udvikler en skade sig, fordi du ikke har vedligeholdt dit hus, så dækker forsikringen ofte ikke skaden. Derved kan selv små skader vokse sig dyre. Især hvis du er så uheldig også at få følgeskader som fx råd og svamp.

– Vi ser ofte, at tætningen oppe ved tagryggen er helt væk, så der er fri adgang for regn og sne. Det er et af de steder mange husejere ikke får tjekket, og som kan give alvorlige fugtskader på isolering og konstruktion, hvis det ikke holdes tæt, fortæller Heinz Birk.

Selv om du godt selv kan tjekke dit hus, kan det derfor være en god idé at få en fagmand til det, da der ofte er skjulte skader, som er svære selv at opdage.

Dét skal du tjekke

Når Jydsk Tagteknik laver Hustjek, gennemgår de huset udvendigt for skader og mulige forbedringer. Både husets tag, tagrender, træværk, facade, vinduer, døre, loft- og hulmursisolering gennemgås. Du får altså et allround tjek af dit hus. Ifølge Heinz Birk er der ofte tale om mindre reparationer.

Der kan også være større skader, der skal repareres eller udbedringer, der bør laves. Jydsk Tagteknik udarbejder derfor altid en rapport efter et Hustjek, så du som husejer kan få et overblik over eventuelle skader, og hvor du med fordel kan forbedre dit hus.

Du får også et økonomisk overslag, så du i ro og mag kan se, hvad det vil koste at udbedre eventuelle skader.

Typiske årsager til skader på huset

Det er primært slitage, manglende vedligeholdelse og vejret, der er årsag til skader på huset. Både sol, blæst, frost og nedbør er hård kost for dit hus.

De senere års klimaforandringer i form af kraftigere storme, voldsommere regnskyl og tørke sætter sine præg. Det er derfor en god idé at gennemgå huset nu, så du undgår dyre skader til vinter.

DEL