Børnenes Udstilling slår dørene op

Signe og Kraka fra Billum Friskole er i fuld gang med forberedelserne til udstillingen: Vi hjælper eleverne i 5. klasse, fortæller de.

Varde: 600 børn og unge har sat kreativiteten i sving og om lidt udstilles deres kunstværker på Museum Frello og Varde Bibliotek. Børnenes Udstilling er en fast tradition, som Vardemuseerne og biblioteket står bag. Torsdag den 30. januar klokken 17.00 er der fernisering i Salonen på biblioteket – og alle er velkomne. Til ferniseringen er der åbningstale ved formanden for Udvalget for Kultur og Fritid, Mads Sørensen (V), og musikalsk indslag ved De Fem Klarinetter. Herefter kan gæster gå på opdagelse i børnenes kunstværker i udstillingen, der i år har temaet “Mikro Makro”.

– Det vigtigste ved Børnenes Udstilling er, at der ikke er en rigtig eller forkert måde at gribe temaet an på, så vi glæder os virkelig meget til at se, hvordan børnene har udforsket temaet og forholdt sig til både stort og småt, siger Pernille Østergaard Sørensen, som er museumsformidler hos Vardemuseerne og ansvarlig for Børnenes Udstilling.

Det kræver tit lidt ekstra, når voksne skal arbejde med noget, som vi ikke helt hvad ender med, siger Pernille Østergaard Sørensen

– Vi gør meget ud af at fortælle de voksne, der skal hjælpe børnene i gang, at de må gribe det an præcist som de vil og at børnene skal have lov til at gå med de ideer de får, fortæller Pernille Østergaard Sørensen, der oplever, at det bliver en stor del af børnenes drivkraft i projektet:

– De synes bare det er sjovt, at de får lov til at gøre det de har lyst til.

Alle dagtilbud og skoler i Varde Kommune inviteres til at være med og for første gang er der i år også dagplejebørn med. Det store spænd i alder betyder, at udstillingen rummer en stor mangfoldighed i både udtryk og fortolkning af emnet, men fælles for alle kunstværkerne er, at børnene her får mulighed for at udtrykke sig.

– Børnenes Udstilling handler rigtig meget om at anerkende børnene for de ideer de får og at skabe et demokratisk rum for børn og unge, hvor de kan udfolde deres kreativitet, undren og fantasi. Men det handler også om at inspirere de voksne, der er omkring børnene, til at udfordre kreativiteten og arbejde med kunst og nye udtryksmåder, siger Susie Kilsgård, der er pædagogisk konsulent på Varde Bibliotek

– Det kræver tit lidt ekstra, når voksne skal arbejde med noget, som vi ikke helt hvad ender med, siger Pernille Østergaard Sørensen med et smil.

Fakta om Børnenes Udstilling

Ferniseringen holdes på Varde Bibliotek d. 30. januar klokken 17 Børnenes udstilling kan ses på Museum Frello og Varde Bibliotek fra den 30. januar til og med den 8. marts

600 børn og unge i alderen 2-18 år deltager i Børnenes Udstilling