Bestyrelsen for LAG Fanø-Varde var på en hård opgave

Første uddelingsrunde af LAG-midler i LAG Fanø-Varde var en ren gyser. Der var ikke mindre end 18 indsendte ansøgninger, og da der var ansøgt om mere end 3 mio. kr. fra en pulje på knap 1.6 mio. kr. for hele 2019, så var det givet på forhånd, at der skulle foregå en hård prioritering. 948.000 kr. blev uddelt til ni lokale projekter. Projekterne skal både skabe flere jobs og mere liv i lokalsamfundene.

Bestyrelsen for LAG Fanø-Varde var for alvor trukket i arbejdstøjet, da de tirsdag den 26. februar mødtes på Fanø for at behandle de 18 indsendte LAG ansøgninger til 1. ansøgningsrunde i 2019. Der skulle tages stilling til 11 ansøgninger fra Varde og 7 ansøgninger fra Fanø, og det var marginalerne, som blev afgørende.

Formand Preben Friis-Hauge udtaler:

–  Jeg er utrolig glad for den store interesse, som LAG midlerne har, og jeg glæder mig over den iderigdom og virkelyst, som afspejles i ansøgningerne fra ansøgere i de to kommuner. Det er gode og gennemarbejdede ansøgninger, vi har modtaget, og vi har været nødt til at vurdere på selv de mindste detaljer for at kunne udvælge den ene ansøgning frem for den anden. Det ærgrer mig meget, at vi ikke har flere penge til uddeling, da vi ved, at LAG midlerne gør en stor forskel i lokalsamfundene.

Følgende projekter modtog tilsagn om tidskud på LAG bestyrelsesmødet den 26. februar:

  • Fanø Night & Stay, Nordby, som har til huse i en del af den tidligere søfartsskole, modtager 78.275 kr. til at foretage energiforbedrende tiltag på bygningen. Fanø Night & Stay er med til at øge overnatningsmulighederne for individuelle og større grupper, og de energibesparende foranstaltninger skal hjælpe til med at reducere driftsomkostningerne og dermed øge konkurrenceevnen.
  • albus nimbus design, Nordby, modtager 50.000 kr. til at etablere et mødested, Værftet, med udskænkning af lokale drikkevarer og med muligheden for at spille diverse brætspil og se en fodboldkamp. Yderligere skal lokalet benyttes til design og fremstilling af unika møbler skabt af materialer fra de historiske huse, som renoveres på Fanø. Mødestedet etableres, hvor Fanøs sidste skibsværft lå.
  • Sønderho Kro, Sønderho, tildeles 104.690 kr. til at renovere den eksisterende tilbygning til køkkenet for at opnå muligheden for hurtig omstilling og gennemgang til kroens køle-/fryserum. Målet med projektet er at gøre kroen bedre rustet til at styrke sine aktiviteter i lavsæsonen og derved at kunne fastholde arbejdskraft i denne periode.
  • Rødgaard Camping I/S, Rindby, modtager 100.000 kr. til at investere i luksustelte til det såkaldte glampingsegment. Rødgaard Camping oplever stor efterspørgsel på overnatningsmuligheder og ønsker at blive de første på øen til at tilbyde en luksusudgave af overnatning i naturen, i luksuriøse glampingtelte. Projektet skal sikre fortsat udvikling af campingpladsen og har ligeledes til formål at øge antallet af arbejdspladser på øen.
  • Contom ApS, Varde, modtager 240.400 kr. til etableringen af et mikrobryggeri med speciale i fadlagret øl. Tommy Jensen, som står bag projektet, satser på at producere specialøl og andre fermenterede drikke af lokale råvarer. Produktionsudstyret skal placeres på Enghavegaard på Ho Bugt vej, hvor der i forvejen foregår produktion af lokale fødevarer. De to parter har indgået en samarbejdsaftale og satser på i fællesskab at arrangere smagninger, foredrag og åbent hus arrangementer.
  • Hesselhogaard, Starup, modtager 100.000 kr. til ombygning af en hestestald til værelsesudlejning og lokaler til klinik til Body SDS. Gården ligger ved Holme Å og kyst til kyst stien, i et område hvor der ikke er mange muligheder for overnatning. I forlængelse af etableringen af overnatningsmuligheder er det tanken at indrette et formidlingsrum om naturen og kulturen i området.
  • Pension Lærkelil, Skovlund, modtager ligeledes 100.000 kr. til opførelse af ferie/udlejningshytter i forbindelse med den bestående bed & breakfast. Pension Lærkelil oplever stor efterspørgsel på overnatningsmuligheder fra både turister og håndværkere, hvorfor de vil etablere 2 feriehytter i rolige og naturskønne omgivelser.
  • Liv i Lunde ApS, Lunde, ønsker at forbedre rammevilkårene for landsbyklyngen Lunde-Lydum-Kvong ved at styrke købmandsforretningen i Lunde. Købmandsbutikken er den eneste tilbageværende i området og skal dermed både sikre indkøbsmuligheder i området og fungere som et fælles mødested. Fornyelsen af købmandsbutikken er del af en forskønnelse af Lundes hovedgade, hvilket dog ikke indgår i ansøgningen.
  • Outrup Speedway Club, Outrup, har oplevet stor succes på det sportslige område og ønsker nu at udskifte og udvide utidssvarende servicefaciliteter for at kunne tiltrække stadig flere brugere og gæster. Klubben modtager 100.000 kr. til en ny servicebygning med kiosk, toiletter, handikapvenlige toiletforhold og adgangsvej.

Næste ansøgningsrunde for midler fra LAG Fanø-Varde har frist den 27. august 2019. Alle projekter, der er med til at opfylde målene i LAG Fanø-Vardes udviklingsstrategi kan komme i betragtning. Der er 650.000 kr. til uddeling. Ansøgere opfordres dog forinden til at kontakte en af de to koordinatorer, Jacob Bay eller Lisbeth Højvang Linding for yderligere information eller hjælp til udarbejdelse af ansøgning. Der afholdes desuden informationsmøder LAG midlerne allerede den 22. og 23. maj 2019. Se mere på lag-fanoe-varde.dk

 

Fakta:

LAG står for Lokal Aktionsgruppe Gruppe. Hver LAG er etableret som forening for et lokalområde, som vælger en bestyrelse til at uddele tilskudsmidler fra EU. LAG-tilskudsmidlerne kommer fra EU’s landdistriktsprogram, som har til formål at skabe både jobs og mere liv i landdistrikterne. I Danmark administreres LAG-midlerne af Erhvervsstyrelsen.

DEL