7-kanten præsenterer: Spring Awakening

Musicalen om en generationskrig mellem unge og gamle

Det er en fortælling om stormfulde følelser, uforløst begær, den første kærlighed og benhård opdragelse.

Vi er i 1890’erne, hvor de unges kamp for at finde deres egne identiteter og deres frihedstrang hiver i dem, mens de voksnes og systemets fordomme, fortielser og strenge normer fornægter al seksualitet. I disse betændte omgivelser er det farligt at overskride grænserne, sådan som flere af hovedpersonerne gør.

Det er med andre ord en hård, streng tid, der skildres i Spring Awakening, den rockmusical, 7-kanten har premiere på i Smedeværkstedet d. 22. januar – jubilæumssæsonens første forestilling.

Fortielser og undertrykkelse
Stykket, der er inspireret af Frank Wedekinds måske mest kontroversielle skuespil, hans skandaleramte debut, ”Frühlings Erwachen. Eine Kindertragödie” fra 1891, om en pige, der dør efter en hemmelig abort, satte sindene i kog med sine åbenlyse scener, der antyder homo-erotik, masturbation, abort og selvmord.

Frank Wedekind ønskede at gøre oprør mod borgerskabets værdier. Han kom i fængsel for at udtrykke sine holdninger, og hans vedholdenhed om at have retten til sin egen seksuelle frihed, eller til overhovedet at blive oplyst om seksualitet, f.eks. homoseksuelles rettigheder, betød meget store problemer for ham, fortæller instruktør Kim Brandt.
Wedekind protesterede mod det borgerlige samfunds undertrykkelse af samfundets unge, en undertrykkelse, der opstod med den hykleriske seksualmoral, der gennemsyrede alt og var grundlagt af mangel på oplysning og respekt.

I dag er de unge langt bedre oplyste, men alligevel kan der trækkes mange paralleller til nutiden. Fx hvordan vi skaber vores samfund gennem den måde, vi behandler hinanden på. Om der er forståelse og respekt om og for de unges valg.

DEL