Dubai er vores andet hjem

Ud og hjem – og af sted igen…

Sådan har tilværelsen været for Tanja Momme og hendes mand Kevin de seneste 12 år – og det er ganske frivilligt.

Sammen med deres to børn er de i dag bosat i Dubai, temmelig mange km væk fra Næsbjerg, hvor de begge voksede op og mødtes.

Vi skal tilbage til 2004, hvor det unge par første gang forlader Varde, hvor de ellers har fundet bolig og er flyttet sammen.

“Vi flyttede, fordi det var en mulighed i forbindelse med Kevins job, og vi kunne se en stor oplevelse i at kaste os ud i det, men dengang havde vi nok ikke forestillet os, at rejsen ville blive så lang, så at sige, smiler Tanja.

Dubai tur-retur

Parret vendte hjem i 2006, men begge kunne de mærke, at det store udland trak i dem.

“I 2008 blev vi udstationeret i Singapore, og denne gang havde vi faktisk ikke en plan for, hvor længe vi ville blive – vi længtes ganske enkelt efter at komme ud; vi havde vel fået smag for det…,” lyder det fra Tanja.

I 2010 rykker hende og Kevin teltpælene op igen, for at vende tilbage til Dubai, hvor de bor i dag.

Kevin er general manager for Semco Maritime, mens Tanja arbejder som idræts/bevægelsespædagog i to forskellige børnehaver – en international og en lokal institution.

Kevin og Tanja har to børn, Oliver og Frederikke, der aldrig har boet i Danmark. De har kun oplevet at gå i børnehave og skole i Dubai:

“De går i en amerikansk skole, og er begge rigtig glade for det og trives. De har begge forholdsvis lange skoledage, Frederikke oftest til 15.30, så det kan godt være lidt tungt at kigge på lektier, når de kommer hjem.”

Tanja er ikke et sekund i tvivl om, at det giver børnene et helt anderledes menneskesyn, end hvis de havde gået i skole i Danmark:

“De lærer jo uvilkårligt en masse om andre mennesker fra forskellige steder og religioner. De ser ikke andre børn med anden hudfarve eller hårfarve som anderledes. Det er en del af deres hverdag,” forklarer Tanja.

Striks skolesystem

En af de helt tydelige kulturforskelle, mener Tanja helt klart netop er skolen.

Tanja var selv ansat som skolepædagog, inden hun rejste ud.

“Det amerikanske skolevæsen er mere stift og arbejder benhårdt og målrettet på at få de bedste elever. Der er ikke meget tid til at være børn og lære gennem leg. Eleverne får karakterblad tre gange om året og bliver målt konstant. Men modsat skal jeg også love for at de får lært en masse. De er begge flyende på engelsk. Og så synes jeg de lærer at have respekt for andre kammerater og lærere. Man opfører sig ordentligt og venter på det ens tur.”

Vi hører jo lidt til her…

Parret har ingen planer om at vende tilbage til Danmark foreløbig. Det er i Dubai, de har deres gode jobs, børnene trives, og solen skinner året rundt.

“Der er bare fantastisk at kunne gå med shorts altid, og vi føler helt grundlæggende også, at vi hører til her på en helt unik måde. Vi har fået venner hernede, som vi jo nærmest betragter som familie. Og så er vi meget begejstrede for måden at leve på. Alting foregår i et andet tempo – med knap så meget stress, som vi oplever i Danmark. Hernede er der mulighed for at købe mange goder, der gør tilværelsen nemmere, som for eksempel en såkaldt maid,” fortæller Tanja, der selv har valgt at arbejde i mindre timeantal, der gør, at hun selv har mulighed for at hente og bringe børnene. Derimod er Dubai blevet dyrere at leve i, varerne er steget, og hende og Kevin har måtte tage afsked med flere venner, der ganske enkelt følte omkostningerne rent økonomisk ble for store.

Hun lægger dog ikke skjul på, at Dubai er familiens andet hjem, og savnet af familien og vennerne er ikke så slemt takket være Skype osv.

Dansk gymnastik i Dubai

“Jeg tror, vi vender hjem til Danmark indenfor de nærmeste år, da vi begge ønsker, at børnene skal prøve at være børn i vores hjemland. Og vi er klar over, det bliver et kulturskifte for os. Vi har jo aldrig prøvet at være bosat i Danmark med børnene. Det bliver nok lidt en omvæltning,” griner Tanja.

Selv om der lige nu er lange udsigter til at vende hjem til det kolde nord, så er det ikke så fjernt i tanker. Både Tanja og Kevin glæder sig til at komme hjem og være tæt på familien igen – at kunne deltage i familiemiddage, fødselsdage osv. og som Tanja udtrykker det: “Det skal nu også blive helt rart at få danske kolleger igen.”

Tanja har altid været aktiv sportspige, og har da også startet “Dansk gymnastik i Dubai”, hvor der er tre grupper fra 2 – 10 år.

“På den måde får mine egne børn også oplevet lidt af det danske foreningsliv, slutter Tanja, der nok – hvorom alting er – ser frem til engang at komme hjem og bo i Danmark igen, men er helt på det rene med, at klimaet i Dubai vil blive vanskeligt at vænne sig af med.

tanja5

Tanja og Kevin med børnene Frederikke og Oliver.