321 nye virksomheder i Varde sidste år

Iværksættersindet trives rundt om i landet og selvfølgelig også i Varde Kommune. Her blev sidste år registreret hele 321 nye virksomheder. Det viser helt nye tal fra CVR, som regnskabsprogrammet Dinero har analyseret

Da endnu en sæson af Løvens Hule rullede over skærmen torsdag den 2. januar, sad hele 767.000 danskere klinet til tv-skærmene for at se dygtige og innovative iværksættere præsentere deres opfindelser. Der er altså en kæmpe interesse for iværksætteri og iværksættere.

– Iværksætteri er blevet mainstream. Danskerne er vilde med iværksættere, og vi elsker at høre begejstrede ildsjæle fortælle om lige præcis den dippedut, de har opfundet, og som de mener bliver den næste store millionsællert, siger Martin Thorborg, som er manden bag en række virksomheder – blandt andet regnskabsprogrammet Dinero, som han i dag er adm. direktør for.

– Og det er ikke underligt. For iværksætteri er sindssygt spændende, og jeg tror, mange mennesker har en dyb respekt for mennesker, som opfinder en dippedut og tror så meget på den, at de opsiger fast arbejde og sikker indkomst og vælger det usikre liv som selvstændig erhvervsdrivende. Jeg tror i bund og grund, at de fleste drømmer om at tage sådan et spring – men de færreste tør.

I alt blev der registreret 49.256 nye virksomheder i Danmark i 2019. Det svarer til 14,0 nye virksomheder per 1.000 indbyggere.

I Varde Kommune svarede antallet af nyregistrerede virksomheder sidste år til 11,3 per 1.000 indbyggere. Det viser tal fra CVR, som regnskabsprogrammet Dinero har analyseret.

I 2019 blev der registreret flest nye virksomheder per 1.000 indbyggere i Gentofte Kommune. Næstflest blev registreret i Hørsholm Kommune, mens Samsø Kommune var på tredjepladsen.

Hovedstaden giver jyderne baghjul

Når de nyregistrerede virksomheder brydes ned på landsdele, er de sjællandske landsdele dominerende. De københavnske kommuner (Københavns, Frederiksberg, Dragør og Tårnby Kommuner) stod med 18,7 nyregistrerede virksomheder per 1.000 indbyggere for den højeste andel nye virksomheder.

I den modsatte ende af skalaen ligger Vestjylland med 11,3 nyregistrerede virksomheder per 1.000 indbyggere. Vestjylland efterfølges af Sydjylland og Nordjylland.

Datagrundlag:

En ny virksomhed er en/et nyregistreret enkeltmandsvirksomhed, anpartsselskab (ApS), iværksætterselskab (IVS), Interessentskab (I/S) eller personligt ejet mindre virksomhed (PMV) i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) – dog er holdingselskaber ikke medregnet. En registrering i CVR dækker over etablering af nye virksomheder, skifte i virksomhedsform, genstarter, omregistreringer mv. i eksisterende virksomheder.

Antallet af nye virksomheder pr. 1.000 indbyggere fremkommer ved at sammenholde antallet af nye virksomheder med antal borgere per primo 4. kvartal 2019. Antallet af borgere er baseret på aldersgruppen 18-64 år, fordi man skal være 18 år for at få et CVR-nummer, og fordi den tidligst mulige folkepensionsalder er 65 år.

 

Branchen ”Taxikørsel” indgår ikke i undersøgelsen grundet en usædvanligt stor registrering af CVR-numre i branchen, som skyldes regler for tildeling af tilladelse til persontransport.

 

Kilder:

Det Centrale Virksomhedsregister, Danmarks Statistik og Kantar Gallups seertal