14 år og knokkelstiv…

– Er det bare mig, eller lyder det ikke lidt som titlen på en ungdomsfilm med et tabermiljø som stikord?

Ikke desto mindre, så er det tilsyneladende mere regel end undtagelse, at man lader 14 årige børn drikke sig i hegnet, ryge som en skorsten, tage snus og dalre rundt det halve nat uden kendskab til, hvor de er. Det er i hvert fald hvad flere undersøgelser fortæller.

FAKTA: Danmark er det land, hvor flest unge drikker alkohol i løbet af en måned, og når de drikker, drikker de dobbelt så mange genstande på en aften som gennemsnittet i Europa.

Og ja – jeg tillader mig lige for en stille stund at være – lad os bare sige – en smule forarget på bedste klumme-manér…

Det sker, at venlige læsere tipper mig med ideer til emner, jeg bør sætte fokus på her i min ucensurede box, og dette er et af dem…. stærke sager, da jeg først kom i gang….

Jeg husker mere end tydeligt første gang, jeg opponerede mod at give de her unge mennesker lov til at drikke til klassefester. Og blev buhet ud. Det var i starten af 8. klasse, flere af eleverne var ikke engang fyldt 14, da en forælder udbryder: Skal vi lige få lavet en aftale om, hvor mange genstande de her unge mennesker må have med til klassefesterne…

Jeg var ny i dette forum, kendte ikke de øvrige forældre, og på trods af, at jeg ellers nok kan svare for mig, var jeg så paf-stille, at der skulle gå et par minutter, før jeg diskret hviskede til sidemanden, om det ikke var lige vel tidligt at tale alkoholindtag – for 13 årige?

Siden er jeg bare blevet bekræftet i, at det tilsyneladende er fuldstændig aldeles naturligt at sende 13-14 årige til fest med en sæk fuld af ren spiritus med en flaske såkaldt ‘små sure’ som MUST. Ja, undskyld, men jeg er altså forarget!

Jeg hører de mest vanvittige referater fra andre forældre om fester, hvor der dukker en god håndfuld ekstra gæster op – yderligere flere uinviterede, og så stikker det af med alkohol, røg og damp. Og vi taler ikke de 16 årige her, men de 13-14 årige.

Kære forældre: Hvert eneste år kan man deltage i “Du vælger selv” – der handler om unge og misbrug. Jeg deltog sidste gang. Puha! Det ønsker man altså ikke for sine børn, det scenarie, der er sat op her. Tommel op til Lions Varde & Co. Man skulle lige tage sig tid til at deltage næste gang. Info kommer pr. automatik via forældreintra.

Jeg har heldigvis endnu til gode at skulle hente et af mine børn vanvidsberuset til en fest. Lur mig om jeg går fri for den oplevelse, men jeg håber, de lige venter lidt.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at hvis røg og alkohol er heeelt normalt i en alder af  13-14 år, hvad skal de så udfordres med, når de er 15 og 16? 17 og 18…?

Følgende citat stammer fra en 14-årig pige, vi har haft i praktik på GoVarde.dk: »Den sidste fest var rigtig sjov i starten, men til sidst handlede det bare om, hvor meget man kunne hælde i sig, og så kan jeg jo ikke være med. Hvis det er sådan, vores fester bliver fremover, så tror jeg ikke rigtig, at jeg gider mere. For det var egentlig ikke så fedt. Heller ikke sjovt at se mine veninder stå og kaste op og opføre sig så pinligt med at vise bryster og alt muligt…«.

Stop nu op. Sig nej til de her unger. Det kan aldrig være ok at sende et barn af sted med 2-3 flasker alkohol, så de kan slå sig løs i Arnbjergparken uden opsyn overhovedet. Det kan da ikke være en forælders hensigt at ens barn (for JO – man er barn, når man er 14) skal komme væltende beruset hjem med cigaretter i baglommen og kæberne fulde af snus. Og det kan ALDRIG være en undskyldning at “det gjorde du jo også selv”… vel?

Og til Jer der sidder og tænker, at jeg burde slappe lidt af, så vil jeg lige dele følgende fakta – og spørge henkastet: Er det en statistik, vi skal være stolte af at kunne bakke op om som forælder?

Fakta:

Der er ikke mange internationale mesterskaber, Danmark sidder sikkert på år efter år. Men på et punkt er vi efterhånden vant til at indtage en klar førsteplads: Unges alkoholforbrug.

Rekorden i druk har de danske unge stadig, viser en ny kortlægning af europæiske unges brug af alkohol, cigaretter og stoffer, ESPAD.

Gennemsnitligt drikker de danske unge 6,2 genstande på en aften, hvor de indtager alkohol, mens det europæiske gennemsnit ligger på halvdelen – 3,1 genstande.

Undersøgelsen er gennemført blandt 15-16-årige unge i 35 lande, og resultatet er klart:

Vi tager den lige igen: Danmark er det land, hvor flest unge drikker alkohol i løbet af en måned, og når de drikker, drikker de dobbelt så mange genstande på en aften som gennemsnittet i Europa.

DEL